'Broeikaseffect behoedt wereld voor nieuwe ijstijd'

10-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens de onderzoekers Hoyle en Wickramasinghe is kou en droogte de natuurlijke staat van de aarde. Maar iedere 100.000 jaar veroorzaakt het water en het gruis van een overkomende komeet een opwarming van de aarde. Een ‘natuurlijk’ broeikaseffect dus.

Aan de huidige opwarming van onze planeet zou volgens de wetenschappers over circa 10.000 jaar een einde komen, waardoor wij weer in de ijstijd belanden. Maar het broeikaseffect, dat wordt veroorzaakt door de uitstoot van onder andere koolstofdioxide (CO2), zou dit kunnen voorkomen.

De warmte die nu vrijkomt, kan de ijstijd in ieder geval enige tijd uitstellen, zo citeert de Britse krant The Daily Telegraph Wickramasinghe. De opvallende conclusie is dat de mens over een tijd daarom niet minder, maar juist meer broeikasgassen moet uitstoten.

Internationale milieuorganisaties zijn niet blij met de Britse studie. Greenpeace noemt de beweringen van de onderzoekers ‘onverantwoordelijk en naïef’. Een woordvoerder van Friends of the Earth verklaarde dat Hoyle en Wickramasinghe, die bekend staan om hun controversiële uitspraken, lijnrecht tegen de heersende wetenschappelijke opinie ingaan. ‘Twee wetenschappers zeggen het een, terwijl 7000 anderen iets anders beweren.’

Reacties