Broeikaseffect bedreigt Tibetaanse spoorlijn

08-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: Oneworld

De spoorweg die de Chinese provincie Qinghai met Tibet verbindt, zou over tien jaar wel eens buiten werking kunnen zijn. De Qinghai-Tibet spoorlijn loopt dwars door het Himalaya-gebergte, over een plateau van permanent bevroren grond. Uit onderzoek van bevroren grondspecialist Wu Ziwang blijkt dat grote delen van het Qinghai-Tibet plateau aan het krimpen zijn, doordat de bodem ontdooit. 

 De Qinghai-Tibet spoorlijn verbindt de Chinese stad Xining, hoofdstad van de provincie Qinghai, met de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Het hoogste punt van de spoorlijn is op 5072 meter.

'Het ontdooien van de bodem in het plateau zou de instabiliteit van de grond kunnen vergroten en voor ernstige geologische problemen zorgen in het bevroren gebied, waar snelwegen en spoorwegen doorheen lopen, ' legde Ziwang uit aan persbureau Reuters. 

Ziwang is niet de enige die aan de bel trekt over het probleem. Een ander rapport wees uit dat de temperatuur op het plateau sterk gestegen is sinds 1984. In 2050 zou het kwik met nog 1 tot 2 graden kunnen zijn toegenomen. Een onderdirecteur van het Chinese Nationale Klimaatcentrum waarschuwde in juni al dat stijgende temperaturen in 2050 de werking van de spoorlijn in gevaar kunnen brengen. 

De aanleg van spoorlijn is in oktober 2005 afgerond en wordt in juli in gebruik genomen. 

Reacties