‘Broeikaseffect bedreigt maïsproductie’

14-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Honderden miljoenen mensen zijn voor hun dagelijkse eten aangewezen op maïs. Volgens het rapport zijn vooral kleine veetelers in Latijns Amerika (40 miljoen) en in sub-Sahara Afrika (130 miljoen) sterk afhankelijk van dat gewas.

Ongeveer de helft van alle maïs wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden. Een daling van de productie met 10 procent komt overeen met een verlies van 10 miljoen ton, genoeg om 140 miljoen mensen te voeden. Uitgedrukt in geld is dat een jaarlijks verlies van 2 miljard dollar.

Het onderzoek maakte gebruik van een computermodel (MarkSim) dat het weer op duizenden verschillende plaatsen op aarde simuleert. Vervolgens berekent het wat de invloed daarvan is op de maïsproductie in Afrika en Latijns Amerika tot 2055.

Droogte resistente maïssoorten

Doordat agro-ecosystemen verschillend reageren op veranderende regenpatronen en temperaturen, ontstaan er grote regionale variaties. Zo kunnen belangrijke maïsproducerende landen als Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Nigeria en Tanzania 20 tot 25 procent van hun productie zien teruglopen.

De onderzoekers zeggen dat de gevolgen vooral ‘desastreus’ kunnen zijn voor boeren die voor de eigen familie en de veestapel produceren.

De ontwikkeling van droogte-resistente rassen van maïs is de beste manier om de negatieve effecten van de klimaatveranderingen op de maïsproductie op te vangen, aldus onderzoekers aangesloten bij het CGIAR. De boeren moeten deze nieuwe variëteiten zo snel mogelijk tot hun beschikking krijgen. ‘Het kan wel tien jaar duren voordat alle boeren het gebruiken,’ zegt Masa Iwanaga, directeur van het Internationale Maïs en Tarwe Verbetercentrum (Cimmyt) in Mexico, dat onderdeel is van het CGIAR-netwerk.

Verder concluderen de onderzoekers dat meer investeringen in agrarisch onderzoek en aanvullende diensten voor maïsboeren noodzakelijk zijn.

Rapport CGIAR
CGIAR website

Reacties