Britse supermarkt gaat geheel eco

16-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Zo’n 33 miljoen gulden gaat de Iceland Group investeren om de veranderingen mogelijk te maken. Met de leveranciers zijn langlopende contracten opgesteld.

De voorzitter van Iceland, Malcolm Walker, sprak van de ‘grootste stap in de eco-industrie tot nu toe’. ‘Ons doel is eco-voedsel niet meer als iets aparts te beschouwen. Het moet betaalbaar worden voor alle inkomensgroepen,’ aldus Walker.

De prijs van de biologische producten zal niet hoger zijn dan gewone huismerkproducten. Daar legt Iceland in het begin fors geld op toe.

Iceland, verkoper van voornamelijk diepvriesproducten, was ook al de eerste Britse supermarkt die genetisch gemanipuleerde artikelen uit de schappen haalde en kleur- en smaakstoffen bande.

De beslissing van de supermarktketen is niet zozeer genomen uit ideële motieven. Iceland Group verwacht dat de vraag naar biologische producten de komende vijf jaar jaarlijks met 40 procent zal stijgen. Bovendien wil het af van het imago van verkoper van diepvriesvoedsel.

Voordat Iceland de beslissing nam, moest ze zich verzekeren van een permanent aanbod van eco-producten. Dat is gelukt door 80 procent van het biologische voedsel uit het buitenland te halen.

In Groot-Brittannië zelf wordt op slechts 3 procent van het land biologisch geboerd. De supermarktketen gaat daarom ook 3,7 miljoen gulden investeren in een programma om Britse boeren over te halen biologisch te gaan produceren.

Iceland verwacht dat andere supermarkten het initiatief zullen volgen.

Website van Iceland

Reacties