Britse leger in opspraak door video

13-02-2006
Door: Lia van Bekhoven
Bron: Wereldomroep

't Is niet voor 't eerst dat er foto's worden gepubliceerd van Britse militairen die Iraakse burgers mishandelen. In 2004 publiceerde de Daily Mirror foto's van Britten die Irakezen vernederden, maar het bleek in scène te zijn gezet door Britse militairen.
 
Dit keer lijkt het wel echt te zijn. De hoofdredacteur van de News of the World heeft de film voorgelegd aan militaire deskundigen en aan het ministerie van Defensie. En niemand, zegt hij, twijfelt aan de authenticiteit ervan.
 
Verontrustend
 
De film is twee jaar oud en was bedoeld voor privé-gebruik. Vier Iraakse jongens die bij rellen militairen bekogelden met stenen, worden door Britse soldaten opgepakt en de barakken ingesleept waar ze geschopt en met stokken worden geslagen. Op de video is te horen dat de korporaal die de opnamen zou hebben gemaakt, moet lachen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie, dat een onderzoek instelde, noemt de beelden verontrustend.
 
Vorig jaar werden drie Britse militairen veroordeeld voor het mishandelen van Iraakse gevangenen. Binnenkort moeten nog eens zeven militairen voorkomen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van een Iraakse burger.
 
De onderzoeken naar het gedrag van beschuldigde militairen duren soms jaren en dat is veel te lang. Het is niet goed voor het leger dat die aantijgingen zo lang blijven hangen voordat het tot een proces komt.
 
Wraak
 
De videobeelden zijn inmiddels de hele wereld overgegaan. Ze kwamen aan het licht op het moment dat westerse leiders en gematigde moslims probeerden de ruzie over de Deense spotprenten te sussen. Londen is bang voor wraak. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen voor Britse militairen in Irak en in Afghanistan worden extra beveiligd.
 
Het kan niet anders dan dat de film de reputatie van Britse militairen, algemeen beschouwd als tactvoller en minder hardhandig dan de Amerikaanse, beschadigd heeft. Hoewel premier Blair benadrukt dat het zou gaan om een heel klein percentage rotte appels in het Britse leger.


Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep

Wereldomroep

Reacties