Britse boeren klagen regering aan na vernietiging koolzaadoogst

29-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De waarde van de oogst is ongeveer 10,6 miljoen gulden. De Nationale Unie voor Boeren (NFU) beraadt zich ook op stappen tegen de Nederlands-Britse zadenproducent Advanta, die het transgene zaad heeft geleverd. Het zaad werd in Canada geproduceerd.

Doordat stuifmeel van velden met genetisch gemodificeerd koolzaad overwaaide, raakte ook een deel van het natuurlijke koolzaad besmet. Dit kwam uiteindelijk in Europa terecht. Volgens de boeren wist de overheid al een maand dat een deel van het koolzaad genetisch gemodificeerd was.

‘Als de boeren het eerder hadden geweten, dan was een groot deel van het koolzaad nooit geplant,’ aldus een woordvoerder van de boerenbond. De Britse minister van Landbouw, Nick Brown, weigert de boeren te compenseren. Volgens hem ligt de schuld volledig bij Advanta.

De Britse overheid heeft de boeren niet verplicht om hun oogst te vernietigen, zoals in Frankrijk en Zweden. Volgens de regering is er geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid.

Bevindingen van onderzoekers aan de Duitse universiteit van Jena spreken dit echter tegen. Volgens de Britse krant The Independent concluderen zij in een rapport dat het mogelijk is dat genetisch gemodificeerde genen zich via planten naar dieren en mensen verspreiden, door middel van micro-organismen in de darmen. Hierdoor is het niet uit te sluiten dat het consumeren van genetisch gemodificeerd voedsel consequenties heeft voor de gezondheid.

Reacties