Brazilië zet bestaan Indiaanse bevolking op het spel

31-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat zegt Amnesty International in het rapport Foreigners in our own country dat woensdag is gepubliceerd. Volgens Amnesty staat het bestaan van de Indiaanse gemeenschap op het spel als het welzijn van de inheemse bevolking zo'n lage prioriteit houdt op de politieke agenda van president Luis Inacio Lula da Silva.

De Indiaanse bevolking staat geregeld bloot aan gewelddadige aanvallen. Vrijwel altijd hebben die te maken met conflicten over landeigendom. Boeren, houthakkers en goudzoekers eisen met geweld land op dat vaak aan de indianen is toegewezen. Die weten zich echter nauwelijks beschermd.

Vermoord

Sinds het aantreden van Lula in januari 2003 zijn 63 indianenleiders vermoord, stelt het CIMI, een van de belangrijkste inheemse organisaties in Brazilië. Dat zou twee keer zoveel zijn als in de voorgaande twee jaar.

Het Amnesty-rapport somt een aantal gewelddadige incidenten met dodelijk afloop op. Zo werd twee weken na het aantreden van Lula een leider van de Guaraní-Kaiowá doodgeslagen voor de ogen van zijn vrouw en kinderen. Hij weigerde te vertrekken van het land van zijn voorouders in de deelstaat Mato Grosso do Sul.

Ondervoeding

Grond is cruciaal voor de ontwikkeling en traditionele leefwijze van de 700 duizend indianen in het Amazonegebied. Zij zijn ervoor afhankelijk van hun voedsel en medicijnen en verdienen extra inkomsten aan de opbrengsten van de bodem en de bossen. De Guaraní lijden sterk onder het verlies van grond; enkele tientallen kinderen stierven inmiddels aan ondervoeding en het aantal zelfmoorden binnen de gemeenschap steeg schrikbarend.

Volgens de grondwet van 1988 zou de erkenning van alle 580 toegewezen reservaten van indianen in 1993 bekrachtigd moeten zijn. Tot nu toe zijn pas 340 reservaten gemarkeerd. Volgens Amnesty is het proces vertraagd wegens gebrek aan geld. Het ministerie van Justitie heeft gezegd dat de overige reservaten in 2006 worden gerealiseerd.

Protest

Amnesty verwijt de Braziliaanse regering dat ze aan de rechten van de indianen probeert te tornen. Zo kwam eind 2004 een voorstel in de Senaat dat de landgrenzen opnieuw ter discussie wilde stellen. Na een golf van internationale protesten sneuvelde het voorstel.

Amnesty roept Lula op conflicten over land op te lossen, de rechten van de indianen te waarborgen en gewelddadige acties tegen de inheemse bevolking strafrechtelijk te vervolgen.

Funai, het Braziliaanse overheidsorgaan voor inheemse volken, wijst de kritiek van de hand. Volgens Funai is de regering voortvarend genoeg met de erkenning van reservaten, is het aantal inheemse scholen toegenomen en nemen steeds meer indianen deel aan de politiek.

Rapport Amnesty International

Reacties