Brazilië wil ethanolproductie vertwaalfvoudigen

03-04-2007
Door: Mario Osava
Bron: IPS

De experts van de Interdisciplinaire Groep voor Energieplanning van de universiteit van Caminas denken dat het mogelijk is de huidige productie van 17,3 miljard liter per jaar op te voeren tot 205 miljard liter per jaar in 2025. De rest van de wereld zal tegen die tijd ongeveer evenveel biobrandstof produceren, schatten de experts.


 
In 2025 zal de wereldwijde vraag naar benzine 1,7 biljoen liter per jaar bedragen, een stijging van 48 procent. Brazilië wil dan genoeg produceren om aan 10 procent van de vraag te voldoen en ook zijn binnenlandse markt te bevoorraden. Het land telt 2,6 miljoen auto's die op bio-ethanol kunnen rijden. Van de twee miljoen nieuwe auto's die er elk jaar bijkomen, is twee derde uitgerust om op ethanol te rijden.


 
Om het doel te bereiken moet de productie van ethanol per hectare minstens met 40 procent naar omhoog. Dat kan door een nieuwe technologie die hydrolyse heet en die ervoor zorgt dat alle delen van het suikerriet in brandstof worden omgezet. Het gaat om een ingewikkeld proces, waarbij taaie plantendelen worden afgebroken. Er zijn grote investeringen nodig om het proces op industriële schaal toe te kunnen passen.


 
De Brazilianen kunnen daarbij slechts ten dele gebruik maken van de Amerikaanse en Europese expertise, die op dit gebied veel verder gevorderd is. Het Amerikaanse systeem werkt met maïs als grondstof, wat een andere aanpak vergt. Niettemin hebben de twee landen onlangs een samenwerkingsakkoord gesloten om de markt voor biobrandstoffen internationaal te ontwikkelen.


Reacties