Brazilië: teruggevorderde grond van illegale landbezitters krijgt beschermde status

18-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Braziliaanse minister van Landbouw, Raul Jungmann, kondigde vorige week aan dat zijn regering het teruggevorderde land gaat gebruiken als nationale parken en ecologische reservaten. Het is de eerste fase in het project Amazon Region Protected Areas, dat de komende tien jaar 28,5 miljoen hectare aanmerkt als nieuw beschermd gebied.

In het Amazonewoud ‘privatiseren’ boeren en houthakkers honderd miljoen hectare op illegale wijze. Zij maken gebruik van valse papieren, corrupte registratie-ambtenaren en verdachte rechterlijke beslissingen.

De onteigening van eigendomspapieren volgt op een parlementaire commissie vorig jaar. Toen bleek hoe ernstig de illegale landbezettingen in het Amazonewoud waren. De commissie achterhaalde dat één landheer, Falb Farias, meer dan 10 miljoen hectare regenwoud beheerste met illegale papieren. Farias zit sinds april 2001 achter tralies.

Maffia

Ook kwam naar voren dat een rechter deel uitmaakte van de zogeheten grilagem, een maffia-achtige groep die land op grond van illegale papieren bezat. De rechter is uit zijn functie ontheven.

Maatschappelijke organisaties, waaronder Greenpeace, hebben voorgesteld al het teruggevorderde land als beschermd gebied aan te merken. Maar daar wil de regering niet aan.

Volgens onderzoek van Greenpeace, gepresenteerd voor de parlementaire commissie, bleken de illegale bezetters ook beter toegang te hebben tot kredieten bij financiële instellingen. Dit in tegenstelling tot de traditionale gemeenschappen als de rubbertappers en de vissers die geen toegang krijgen tot leningen, omdat ze geen eigendomspapieren hebben.

Reacties