Brazilië, India en Zuid-Afrika willen meer samenwerking binnen Zuiden

08-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Vrijdag hielden de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen hun eerste bijeenkomst in New Delhi onder de naam ‘Forum Ibsa’, naar de initialen van de landen. Daar stelden ze een actieplan op dat moet leiden tot een toename van de handelsomzet tussen de drie landen van de huidige 3,7 miljard euro naar ruim 8 miljard euro in 2007. Uiteindelijk moet er zelfs een vrijhandelszone komen tussen de drie.

De landen zitten vol goede bedoelingen. Zij willen een ware tegenmacht gaan vormen tegenover de rijke industrielanden. Ze streven er onder meer naar de samenstelling van de VN-Veiligheidsraad drastisch te hervormen.

Het Ibsa-Forum heeft tevens aangekondigd met een eigen plan te komen om de armoede in de wereld aan te pakken met een fonds dat wordt beheerd door het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. Brazilië en India leggen elk 100.000 dollar op tafel voor dit fonds, Zuid-Afrika 50.000 dollar.

Op de Wereldhandelstop in Cancún in september toonden de drie landen al hun macht toen ze samen met China de agenda van de rijke landen wisten te blokkeren.

Steenkool en biodiesel

Energie is een van de belangrijkste terreinen voor samenwerking tussen de drie landen. Zuid-Afrika heeft een techniek ontwikkeld waarmee petroleum uit steenkool kan worden gewonnen. Dit is voor India interessant omdat dit land grote steenkoolvoorraden heeft.

Brazilië doet veel op het gebied van biodiesel. Biodiesel (een surrogaat diesel) is gemaakt van oliën uit onder meer sojabonen, mosterzaad, graan, zonnebloem en koolzaad. Biodiesel heeft belangrijke voordelen: het is herbruikbaar, biologisch afbreekbaar en ongevaarlijk, vooral omdat het snel in water oplost. De uitstoot van giftige stoffen is aanzienlijk lager met biodiesel. Bovendien is het veilig op te slaan.

Sceptici zijn bang dat India met alle vrijhandelsakkoorden die het land aan het tekenen is, de eigen binnenlandse handel benadeelt. De Indiase industrie heeft jarenlang geprofiteerd van protectionistisch maatregelen van de regering.

Brazilië, leider van de Latijns-Amerikaanse vrijhandelszone Mercosur, zal naar alle waarschijnlijkheid de sleutel zijn in de contacten met Latijns Amerika. India heeft al een raamovereenkomst afgesloten met Mercosur met de bedoeling uiteindelijk een vrijhandelsovereenkomst met de organisatie af te sluiten. India onderhandelt ook over een soortgelijke overeenkomst met de Zuid-Afrikaanse douane-unie Sacu.

Meer details bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zuid-Afrika

Reacties