Brazilië: honderden drugscriminelen worden verhoord

07-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Het rapport van de commissie werd woensdag na een marathonzitting door het parlement goedgekeurd. Brazilië is een doorvoerhaven voor drugs afkomstig uit de buurlanden Colombia, Bolivia en Peru. De drugs zijn bestemd voor Europa en de Verenigde Staten.

De 827 mensen die volgens de commissie moeten worden aangeklaagd, zijn onder andere politici, zakenmensen, magistraten, advocaten, burgemeesters en politiefunctionarissen.

De onderzoekers hebben zich gericht op een aantal (voormalige) machthebbers in de regio, waaronder Desi Bouterse. Hij zou zaken doen met Braziliaanse drugshandelaren. Bouterse zegt zelf dat de verdenkingen van de Braziliaanse commissie zijn ingegeven door Nederland. In juni van dit jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Haag hem bij verstek tot elf jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij een in 1997 onderschept cocaïnetransport.

Ook andere Surinamers behoren tot de verdachten in de drugshandel. De enquêtecommissie vroeg al in april dit jaar om het vertrek van de Surinaamse ambassadeur in Brazilië, Rupert Christopher. Volgens de commissie zou Christopher criminele betrekkingen onderhouden. De ambassadeur heeft geweigerd commissieleden te ontvangen om vragen te beantwoorden.

En dan is er nog de zoon van Bouterse, Dino. Hij werkte tot april van het vorig jaar op de ambassade in de stad Brasilia. Een aantal gearresteerde Colombianen, die werden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel, bleek Dino’s telefoonnummer op zak te hebben. Bouterse junior werd vervolgens teruggehaald naar Paramaribo.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft afgelopen zomer een dossier over Dino naar de justitie in Suriname en Brazilië gestuurd, met het verzoek hem wegens wapen- en cocaïnehandel te vervolgen.

De Braziliaanse enquêtecommissie heeft over een periode van 14 maanden honderden getuigen gehoord, onder zware veiligheidsmaatregelen. Een soortgelijk onderzoek in 1991 mondde in 1996 uit in een rapport dat in een bureaula verdween.

Reacties