Brazilië is het Saudi-Arabië van de bio-ethanol

24-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dit weekeinde bespreekt de Europese Unie een voorstel van het Oostenrijkse voorzitterschap om in 2015 in de transportsector zeker 8 procent aan biobrandstoffen te gebruiken. Tot nu toe lag de ambitie op 5,75 procent in 2010.

 

Brazilië is de belangrijkste producent van de biobrandstof ethanol. Ethanol bevat geen zwavel en stoot veel minder CO2 uit dan de fossiele brandstoffen. De Braziliaanse ethanol wordt gemaakt van suiker. Nu al belandt 52,5 procent van de Braziliaanse suiker in een van de 30.000 bioethanol tankstations in het land.

 

In 2002 produceerde Brazilië 12,6 miljard liter ethanol. Inmiddels is dat 16 miljard liter. Zoals Saudi-Arabië zich als onuitputtelijke oliebron voordoet, lijkt ethanol Brazilië gouden bergen te beloven.

 

Europa is voorlopig niet in staat vergelijkbare hoeveelheden biobrandstof te produceren en volgt de ontwikkelingen in Brazilië op de voet.

Hybride auto's

Daar neemt echter de binnenlandse vraag ook sterk toe. De auto-industrie heeft zich al in een vroeg stadium ingesteld op aanpassingen in de motor die het gebruik van ethanol als (bij te mengen) brandstof mogelijk maken.

Alle grote automerken hebben zogenaamde hybride wagens op de markt gebracht. Driekwart van alle verkochte auto's in Brazilië in februari was zo'n type waarin ethanol kan worden gemengd met gewone benzine, zo schrijft de Engelse krant The Guardian.

 

Deskundigen vragen zich inmiddels af of Brazilië wel genoeg produceert om te kunnen blijven exporteren. Tot nu toe wordt ongeveer eenvijfde van alle ethanol over de grens verkocht.

 

De nieuwe soja

Een nieuwe suikerplantage heeft achttien maanden nodig om volwaardig te produceren. De druk op de productie verontrust maatschappelijke organisaties als Greenpeace. 'Ethanol is goed voor het klimaat, maar ongecontroleerd gebruik van grond voor suikerproductie kan verwoestende milieueffecten hebben', aldus een Braziliaanse woordvoerder tegenover The Guardian.

'Suiker mag niet het nieuwe soja worden'. Sojaproductie heeft enkele jaren geleden geleid tot het verlies van tienduizenden hectaren van het Amazonewoud.

Een ander obstakel kunnen de Europese boeren in granen en suikerbieten worden. Die vrezen prijsdalingen voor granen en suikerbieten - basis voor de Europese biobrandstofproductie- als goedkope Braziliaanse ethanol het Europese continent overspoelt.

 

artikel The Guardian

Reacties