Brazilië hernieuwt strijd tegen ontbossing

18-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens de Braziliaanse minister van Milieu, M. Silva, zijn elf ministeries betrokken geweest bij het plan. Dit jaar nog begint de uitvoering, met een budget van 136 miljoen dollar. Volgens Silva is dat ook hard nodig: ‘We moeten een verschil maken ten opzichte van de perverse dynamiek van ontbossing.’

Het plan van Silva is een reactie op de alarmerende cijfers die vorig jaar juni werden gepubliceerd door het Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek. Uit satellietmetingen bleek dat in 2002 ruim 25 duizend vierkante kilometer bos is gekapt, dat is 40 procent meer dan het jaar daarvoor. Voorspeld wordt dat de nieuwe cijfers, die deze week bekend worden gemaakt, zelfs dramatischer zijn.

‘Geen antwoord op de ontbossing’

De Braziliaanse krant O Estado de São Paulo wijst erop dat de regering de hand in eigen boezem moet steken en het eigen beleid moet aanpassen. Plannen voor de bouw van waterkrachtcentrales en wegen moeten heroverwogen worden. Critici stellen dat president Lula Da Silva het belangrijker vindt om de stagnerende economie uit het slop te trekken en een eind te maken aan de werkloosheid. Beleid tegen onbossing druist in tegen deze wens.

Ook de milieu-organisaties staan niet te juichen over het project van Milieuminister Silva. Volgens hen is het te weinig en te laat. ‘De regering-Lula heeft nog steeds geen antwoord op de ontbossing,’ zegt directeur R. Smeraldi van de Braziliaanse Friends of the Earth. ‘Dit plan verzamelt een paar activiteiten die al plaatsvonden en presenteert ze als iets nieuws.’

Het Amazonegebied is een tropisch regenwoud dat groter is dan Europa en wordt wel beschreven als de ‘longen van de wereld.’ In het woud leven ongeveer 30 procent van alle dieren- en plantensoorten ter wereld. Bovendien is het een belangrijke bron van grondstoffen voor medicijnen die nog grotendeels onontdekt is. Inmiddels is 15 procent van de bomen gekapt.

Reacties