Brazilië gaat anti-aidsmedicijnen produceren in Afrika

31-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens de nieuwszender CNN heeft de interim-voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie, Ambara Essy, dat aangekondigd. De Unie heeft volgens Essy een akkoord bereikt met Brazilië. Alleen de technische details moeten nog worden uitgewerkt.

De fabrieken zouden komen in Noord-, Midden- en zuidelijk Afrika. Door zelf goedkope medicijnen te produceren kunnen Afrikaanse landen de miljoenen inwoners met HIV/aids veel beter bereiken.

In Afrika leeft meer dan 70 procent van de geschatte 42 miljoen mensen wereldwijd met HIV, het virus dat het dodelijke aids veroorzaakt.

Agressieve voorlichtingscampagne

‘Miljoenen mensen sterven en de ontwikkeling in Afrika komt niet op gang als we dit probleem niet aanpakken. We hebben miljarden dollars nodig voor anti-aidsmedicijnen. Veel landen hebben dat geld niet,’ aldus Essy.

Brazilië wordt beschouwd als een land dat de ziekte succesvol bestrijdt. Minder dan 1 procent van de Brazilianen is HIV-geïnfecteerd. Dat is het gevolg van een agressieve voorlichtingscampagne en succesvolle onderhandelingen die leiden tot een lagere prijs voor anti-aidsmedicijnen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw van de fabrieken van start gaat.

Reageer op dit artikel

Reacties