Brazilië en Venezuela slaan handen ineen

15-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

In totaal hebben ze 26 samenwerkingsakkoorden ondertekend. De presidenten plaatsen de samenwerking in het teken van de strijd tegen de armoede, de integratie van Zuid-Amerika en 'een nieuwe politieke, economische en commerciële geografie'.

Olie en petrochemie, duurzame energiebronnen, landbouw, mijnbouw, transport, technologie en militaire luchtvaart worden de belangrijkste samenwerkingsterreinen.

Venezuela en Brazilië willen elkaar onder meer helpen bij de vermarkting van ethanol - een uit suikerriet gewonnen biobrandstof waarin Brazilië internationaal marktleider is - en biodiesel. Ze willen ook samenwerken bij de bouw van olieboorplatformen en tankers.

Olie en wapens

Venezuela, veruit de grootste aardolieproducent in Latijns-Amerika, maakt de weg vrij voor de participatie van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras in aardgasprojecten voor de Venezolaanse kust en in de exploitatie van olievelden rond de bovenloop van de Orinoco. De Venezolaanse aardoliegigant Pdvsa krijgt toegang tot de Braziliaanse markt voor smeermiddelen. De twee staatsbedrijven onderzoeken ook de bouw van een gemeenschappelijke raffinaderij, een project waarover al sinds de jaren 90 wordt gedroomd. Met dat project zou een investering van 2 miljard dollar zijn gemoeid.

De afspraak dat Venezuela Braziliaanse gevechtsvliegtuigen aan zal schaffen trok de aandacht van Amerikaanse media. Washington vreest een destabiliserend effect in de regio. De verhouding van Venezuela met buurland Colombia is al langer gespannen.

Brazilië en Venezuela gaan ook samenwerken bij het transport van brandstoffen. Ze willen verder onderling meer petrochemische producten gaan verhandelen. Ook de samenwerking bij de productie van steenkool, staal en bauxiet is in een nieuw akkoord gegoten. De landen willen heffingen en douaneregels op elkaar afstemmen en proberen ook een verrekeningssysteem voor onderlinge betalingen toe te passen dat een alternatief biedt voor zware transacties in dollars.

Andere samenwerkingsakkoorden hebben betrekking op landbouw, toerisme, visserij en aquacultuur, technologische samenwerking en militaire technologie. De Braziliaanse Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling verleent voor 235 miljoen dollar investeringswaarborgen voor de aanleg van een metrolijn in Caracas, de bouw van een stuwdam annex waterkrachtcentrale en voor de aankoop landbouwmaterieel.

Lula bleef amper één dag in Venezuela. Dinsdag is hij in Guyana, waar hij enkele akkoorden tekent rond infrastructuurprojecten en handelsrelaties. Brazilië, de grootste economie in Latijns-Amerika, is de motor achter verscheidene initiatieven om Zuid-Amerika politiek en economisch te doen samengroeien.

Reacties