Braziliaanse president slaat brug tussen Davos en Porto Alegre

07-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

In Davos komen elk jaar topbedrijfsleiders, financiers, politici en experts samen voor informeel overleg over internationale economische thema's. Niet-gouvernementele organisaties, vakbonden en actiegroepen richtten in 2001 het WSF op als een jaarlijkse tegentop, om na te denken over economische alternatieven en internationale samenwerking.

De eerste drie edities van het WSF vonden plaats in het Braziliaanse Porto Alegre. Het WSF kreeg vanaf het begin de steun van de Braziliaanse Arbeidersbeweging (PT), die sinds 2003 aan de macht is in Brazilië. Lula bezocht de eerste twee WSF-edities als militant, maar verscheen er in 2003 als kersverse president op. Enkele dagen later reisde hij ook naar Davos, waardoor de ideeën die op de tegentop circuleren er veel aandacht kregen.

Het WSF wil eigenlijk geen forum bieden aan politici, maar bij uitzondering worden toch vooraanstaande leiders uitgenodigd. Lula bezoekt dit jaar het WSF op verzoek van een netwerk van organisaties die zich aan armoedebestrijding wijden. In Davos wil de Braziliaanse president steun werven voor zijn internationale campagne tegen de honger. Maar Lula zal er volgens zijn woordvoerder ook de Braziliaanse politieke en economische belangen verdedigen en contacten proberen te leggen met potentiële investeerders.

color=red>

Reacties