Braziliaanse president haalt banden aan met Afrika

11-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Luiz Inácio Lula da Silva bezoekt de komende vijf dagen de landen Kameroen, Nigeria, Ghana, Guinée-Bissau en Senegal. Volgens Pedro Motta, directeur van het departement Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië, wil president Lula de banden tussen Brazilië en de vijf landen aanhalen.

De handel tussen Brazilië en Afrika is de afgelopen jaren verdubbeld, tot 10,4 miljard dollar. Op het moment besteedt Brazilië meer geld in Afrika dan dat het terugkrijgt. Dit komt door de import van Afrikaanse olie. Maar Brazilië ziet in de Afrikaanse landen een nieuw afzetgebied. Met name de olie-exporterende landen hebben meer geld te besteden. 

Braziliaanse exporteurs willen graag handelen met Afrika. Ze kunnen zo ook hun afhankelijkheid van de Amerikaanse en Europese markten verkleinen. Volgens Edson Borges, onderzoeker van het Centrum voor Afro-Aziatische Studies in Brazilië hebben Afrika en Brazilië veel gemeenschappelijke belangen.

Voor Brazilië wordt bijvoorbeeld de aanvoer van aardolie uit landen als Gabon en Nigeria binnen enkele jaren cruciaal. Brazilië heeft maar beperkte aardoliereserves die rendabel te exploiteren zijn.

Hoge verwachtingen

Ook Afrika heeft veel te winnen bij een goede samenwerking. Intellectuelen in Afrika verwachten veel van het grootste Latijns-Amerikaanse land met zijn aanzienlijke zwarte bevolking. Brazilië is economisch sterk genoeg om tegenwicht te bieden aan de grote industrielanden. Daarnaast heeft Brazilië sociale programma's uitgewerkt rond
problemen waarmee Afrikaanse landen ook kampen, bijvoorbeeld analfabetisme, aids en armoede.

Minpunten zijn volgens Borges dat de Braziliaanse overheid
het geld niet heeft om zwaar te investeren in Afrika, en dat de
Braziliaanse bedrijven nog niet alert genoeg zijn om de kansen te grijpen
die zich er voordoen.

Lula wil tijdens zijn bezoeken akkoorden sluiten over de uitwisseling van studenten en professoren. Nu al schrijven zich jaarlijks ruim 700 Afrikaanse studenten in aan Braziliaanse onderwijsinstellingen, Helaas kunnen veel studenten hun studie niet afmaken door financiële problemen. Voor hen gaat Brazilië studiebeurzen ter beschikking stellen.

Gespreksthema's
 
Brazilië heeft uiteenlopende belangen in de vijf landen die Lula de komende dagen bezoekt. Nigeria, de grootste Afrikaanse olieproducent, is de belangrijkste Afrikaanse handelspartner van Brazilië. Brazilië wil graag meer landbouwproducten en militair materieel uitvoeren naar het West-Afrikaanse land. Ook hoopt Brazilië op opdrachten in de bouwsector.

Ook het bezoek aan Ghana staat in het teken van de handel. Tussen 2002 en 2004 zijn de commerciële relaties tussen de twee landen verzesvoudigd, al blijft de totale waarde van de goederenstroom tussen de twee landen bescheiden.

Guinée-Bissau is het enige Portugeestalige land in Afrika dat Lula nog niet heeft bezocht. Brazilië helpt het land bij de organisatie van verkiezingen in juni, een belangrijke stap om de democratie in het land te versterken.

Lula's bezoeken aan Kameroen en Senegal draaien vooral om onderwijs en technische bijstand in de landbouwsector.

Reacties