Braziliaanse minister wil grenzen Yanomami-gebied herzien

03-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

In een recent rapport adviseert Marcos Rolim, voorzitter van de Braziliaanse Mensenrechtencommissie van de Kamer van Afgevaardigden, President Cardoso om alle militaire projecten in inheemse gebieden in de Braziliaanse deelstaat Roraima te stoppen.

Rolim vindt dat er een grootschalig onderzoek moet komen naar de beschuldigingen dat soldaten van het Braziliaanse leger Yanomami-tieners seksueel misbruiken. Braziliaanse soldaten zijn een maand geleden al veroordeeld omdat ze Yanomami-vrouwen seksueel hebben misbruikt en hebben besmet met seksueel overdraagbare ziektes.

Verder stelt hij dat de militaire aanwezigheid in de inheemse gebieden leidt tot ontbossing en watervervuiling. Bovendien worden de Indianen van goederen als alcohol voorzien, waardoor ze van het leger afhankelijk worden gemaakt.

Defensieminister Quintão zei eind maart dat het Yanomami-gebied te groot is en dat de omvang ervan moet worden herzien. Hij beschuldigde oud-president Fernando Collor van onbekwaamheid en beïnvloeding van de internationale opinie door de huidige grenzen van het Yanomami-gebied te bekrachtigen.

Survival, een wereldwijde stichting die opkomt voor de belangen van inheemse volken, zegt dat de huidige grenzen het resultaat zijn van dertien jaar studie en onderzoek van overheidsexperts en antropologen.

De Yanomami zijn het grootste geïsoleerde indiaanse volk in Latijns-Amerika. Het volk telt zo’n 23.000 mensen die leven van jacht, visserij en landbouw. Ze wonen in gemeenschappen van ongeveer vierhonderd inwoners. Het sterftecijfer onder de Indianen is hoog omdat zij niet bestand zijn tegen de ‘vreemde’ ziektes die worden meegenomen door goudzoekers. De gezondheidssituatie van de Yanomami is extra kwetsbaar omdat de Braziliaanse overheid het budget voor de gezondheidszorg voor deze groep met 33 procent heeft verlaagd.

Reacties