Braziliaanse landbouw bedreigt grootste wetland ter wereld

13-01-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat stelt de Braziliaanse afdeling van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Conservation-International (CI) in een onderzoeksrapport.

Pantanal strekt zich uit over drie landen, Paraguay, Bolivia en Brazilië. Met name in Brazilië hebben agrarische activiteiten al zo'n 45 procent van de vegetatie in het Paraguay rivierbekken verwoest. Dit bekken omvat onder meer de wetlands van Pantanal, die een oppervlakte beslaan van 145.000 vierkante kilometer, vijf keer zo groot als Nederland.

Watertoevoer

Hoewel de ontbossing en bodemdegradatie voorlopig nog buiten de eigenlijke wetlands plaatshebben, heeft Pantanal volgens Conservation-International al eenzesde van de originele vegetatie verloren. Bovendien is het patroon van de droge en natte cycli aan het veranderen.

Volgens een Braziliaanse onderzoeker is het daarom van belang om het Paraguay-bekken te beschermen omdat die de watertoevoer in de wetlands bepalen.

Pantanal kent een rijke biodiversiteit. Volgens CI verblijven in Pantanal zo'n 650 vogelsoorten, 230 vissoorten, zo'n 80 verschillende typen zoogdieren en nog eens meer dan 1000 soorten vlinders.

Toezicht

De Braziliaanse natuurbeschermers roepen de Braziliaanse autoriteiten op het gebruik van grond door boeren beter te reguleren. Bovendien moet beter toezicht worden gehouden op handhaving van de natuurbeschermingswetten.

De regeringen van de drie betrokken landen lijken andere plannen te hebben. Zo zou mogelijk de Paraguay rivier worden uitgebaggerd om scheepvaartverkeer mogelijk te maken. Ook zijn er voorstellen voor de bouw van waterkrachtcentrales op de oevers.

Wereld Natuur Fonds

Reacties