Braziliaanse kerk vraagt inheemsen om vergiffenis

28-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De bisschop, Jayme Chemello, vroeg om vergeving tijdens een herdenkingsmis voor de 500ste verjaardag van de eerste katholieke viering op Braziliaanse bodem. De herdenking vond plaats op het strand van Coroa Vermelha in de gemeente Santa Cruz de Cabralia, op dezelfde plek waar op 26 april 1500 de allereerste Braziliaanse mis werd gehouden.

Aan de plechtigheid namen 2000 priesters en 300 bisschoppen uit binnen- en buitenland deel. Onder hen ondermeer Nobelprijswinnaar voor de Vrede Ximenes Belo uit Oost-Timor.

De voorzitter van de Braziliaanse bisschoppenconferentie vroeg in naam van de Kerk vergiffenis 'voor de zonden begaan tegen onze broeders en zusters, vooral tegen de inheemse volkeren'. De rechten van de indianen en 'de waardigheid van onze zwarte broeders en zusters werden niet altijd gerespecteerd in de lange periode waarin de katholieke kerk aan de zijde stond van de Portugese veroveraars en, na de onafhankelijkheid, van een Braziliaanse staat die doorging met de slavernij en de discriminatie,' aldus de prelaat.

Volgens 'Folha de Sao Paulo' zouden extreme passages waarin verwezen naar de actuele situatie, uit de preek zijn geschrapt. Die hadden de mis een politieker karakter kunnen geven. En dat wilde de Kerk voorkomen.

Het symbolische mea culpa van de Kerk komt enkele dagen nadat de Braziliaanse politie brutaal een einde maakte aan een manifestatie van indianen, Afro-Brazilianen en landloze boeren in Cabralia.

De actievoerders keerden zich tegen de vieringen van de 500ste verjaardag van de Portugese ontscheping. Zij vroegen aandacht voor het onrecht dat hen werd (en wordt) aangedaan door de machthebbers in het land.

Op die officiële ceremonie was de Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso samen met zijn Portugese ambtsgenoot Jorge Sampaio aanwezig. Er was geen plaats voor vertegenwoordigers van de indianen en van kritische volksorganisaties. Op de herdenkingsmis van waren zij uitdrukkelijk wel uitgenodigd.

Reacties