Braziliaanse indianen willen patent op eigen ontdekkingen

12-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Of het nu gaat om het gif op een pijlpunt waarmee wilde dieren in de jungle worden uitgeschakeld of een pil om de spieren te ontspannen, de geneeskundige planten zijn ontdekt door Braziliaanse indianen.

Daar willen de inheemse bevolkingsgroepen in Brazilië, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd, bij de VN-organisatie van het Wereld Intellectueel Eigendom in Genève patent op aanvragen. Een verklaring wordt deze week door Braziliaanse ambtenaren en vertegenwoordigers van indianen in Genève overhandigd.

De verklaring is opgesteld door traditionele dokters en sjamanen van verschilllende regio’s in Brazilië, op voordracht van het Nationale Instituut voor Industrieel Eigendom (Inpi). Volgens de president van Inpi, Graca Aranha, gaat het ook om nationaal bezit voor Brazilië .

In hun verklaring vragen de dokters en sjamanen ook om strafmaatregelen om het plunderen van hun biodiversiteit tegen te gaan.

Brazilië is een van de eerste landen die het patent op traditionele kennis onder de aandacht brengt en dat vervolgens als voorstel naar Genève brengt.

‘Veel grote farmaceutische bedrijven maken gebruik van onze kennis om geld te verdienen, zonder dat dat dat de gemeenschappen hier iets oplevert,’ aldus Aranha.

Patenten worden normaalgesproken aangevraagd op wetenschappelijk onderzoek dat al in een verdergevorderd stadium is. De ontdekking van de basale eigenschappen van planten, zoals hun geneeskundige kwaliteiten, wordt vaak als een gegeven beschouwd.

De indianen zijn gestimuleerd door de doorbraak over het Trips-verdrag tijdens de WTO-bijeenkomst in Qatar in november. Dat verdrag behandelt onder andere het onderzoek naar en de ontwikkeling van een nieuw medicijn door een farmaceutisch bedrijf, software voor de computer, muziek, film, literatuur een merk voor kleding. De inheemsen willen dat momentum aangrijpen hun zaak meer gewicht te geven.

‘Er is geen wet die inheemse tradities verdedigt, alle modellen zijn voor de ideeën en wetenschap van de blanke mens,’ zegt Marcos Terena, coördinator van het programma voor indianenrechten van de overheid (Funai). Zij proberen de piraterij van genetische bronnen en biodiversiteit in het gebied waar indianen leven, te voorkomen.

Als voorbeeld wordt genoemd de Amazone Guarana plant, dat een stimulerend effect heeft en de basis is voor een drankje dat in Brazilië zeer populair is. Indianen profiteren daar niet van.

Patent op tonic zou de indianen erorm veel opleveren. De strijd om dat patent loopt nog altijd.

Brazilië, en dan met name het Amazonegebied, herbergt de helft van ’s werelds dieren- en plantenrijk.

Reacties