Boliviaanse oppositie kondigt nieuwe protesten aan

10-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Bolivianen protesteren omdat ze willen dat het Boliviaanse aandeel in de opbrengsten van de grote olie- en gasvoorraden in het land wordt verhoogd. Ook vinden ze dat het geld beter verdeeld moet worden onder de bevolking. Volgens MAS-leider Evo Morales profiteren nu vooral buitenlandse bedrijven van de Boliviaanse hulpbronnen. Bolivia is het armste land in Latijns-Amerika.

Morales en Jaime Solares, secretaris van de vakfederatie Central Obrera Boliviana (COB), zeggen een 'politieke en sociale' overeenkomst te hebben gesloten met diverse oppositiebewegingen. Daartoe behoren onder meer de inheemse beweging Pachakuti (MIP), leider Felipe Quispe van de inheemse bevolkinggroep Aymara, raadslid Roberto de la Cruz uit El Alto, een sloppenwijk van La Paz en vertegenwoordigers van de Beweging van Landlozen en de onderwijsvakbond.

Leger

Sinds Mesa zeventien maanden geleden aan de macht kwam, zijn er talloze protesten en sociale conflicten in Bolivia. De president heeft gezegd dat hij het leger niet zal laten ingrijpen bij de nieuwe acties en blokkades. Hij zegt daarmee te willen voorkomen dat er doden vallen.

De laatste golf van maatschappelijke onrust ontstond nadat Mesa kritiek leverde op een wet die vorige week door het Boliviaanse parlement werd geloodst. Door die wet zouden buitenlandse oliebedrijven 32 procent extra belasting moeten betalen, bovenop de 18 procent die ze nu betalen aan royalty's. De president waarschuwde dat het land in een internationaal isolement kan raken door zo'n extreme stijging van de belasting. Contracten die onder zijn voorganger Sánchez de Lozada waren gesloten, zouden dan opengebroken moeten worden.

De MAS weigerde deel te nemen aan de onderhandelingen van deze week. De andere politieke partijen maakten afspraken over een hervorming van de grondwet, een nieuwe wet over de exploitatie van de gasreserves en een referendum over regionale autonomie.

De MAS heeft meer zetels in het Congres dan welke andere partij dan ook. De partij was de belangrijkste steun voor Mesa, nadat Sánchez de Lozada in oktober 2003 gedwongen werd af te treden.

Honderden Bolivianen gingen deze week de straat op om hun steun te betuigen aan Mesa. Ook de katholieke kerk, de Nationale Ombudsman en de Permanente Mensenrechtenassemblee steunen de overeenkomst waardoor Mesa in het zadel blijft.

Nationalisatie

De MAS weigerde echter het pact te ondertekenen. De partij blijft pal staan voor volledige nationalisatie van de aardgasreserves en eist dat het Boliviaanse aandeel in de olieopbrengsten verhoogd wordt van 18 naar 50 procent. Die verhoging staat centraal in de oppositieovereenkomst die Morales en de COB gisteren aankondigden. Volgens MAS-afgevaardigde Santos Ramírez levert een belasting van 50 procent op de olie die buitenlandse ondernemingen exploiteren, Bolivia jaarlijks 750 miljoen dollar op. Het huidige regeringsvoorstel levert slechts 90 miljoen dollar op.

Vakbonden en maatschappelijke groeperingen in El Alto eisen ook dat een contract tussen de staat en waterbedrijf Aguas del Illimani, een dochteronderneming van het Franse Lyonnaise des Aux, geannuleerd wordt. De privatisering van het waterbedrijf heeft de Bolivianen opgezadeld met een aanzienlijk hogere waterrekening.

Reacties