Boesak veroordeeld tot drie jaar cel

12-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/doris

Boesak heeft steeds volgehouden dat hij onschuldig is aan het ontvreemden van donaties van Scandinavische hulporganisaties en de Amerikaanse zanger Paul Simon. Het geld was bestemd voor projecten van Boesaks Stichting voor Gerechtigheid en Vrede.

Het hof van appèl acht het bewezen dat Boesak ruim 400.000 gulden ontvreemdde van een donatie uit Zweden. Wel trok het hof de beschuldiging in dat de Zuid-Afrikaan ook zo’n 85.000 gulden zou hebben verduisterd van Paul Simon.

De theoloog was niet in het gerechtsgebouw aanwezig. Het is nog onduidelijk wanneer hij precies de gevangenis zal ingaan.

Boesak was eens hoofd van de Wereld Alliantie van Hervormde Kerken, dat tien miljoen christenen vertegenwoordigde. Samen met aartsbisschop Desmond Tutu speelde hij ook een hoofdrol in de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Maar terwijl Tutu een bescheiden bestaan leefde, werd zijn strijdgenoot steeds meer gezien in snelle auto’s en dure restaurants. Boesak vervreemdde zich van zijn religieuze achterban door er in het openbaar verschillende liefdesaffaires op na te houden.

Reacties