Boeren hoeven gen-katoen niet te vernietigen

01-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

India verbiedt de commerciële productie van genetisch gemodificeerd katoen (ook wel bacillus thuringiensis (BT-)katoen). Slechts enkele bedrijven mogen - onder toezicht van de overheid - experimenteren.

Maar de honderden boeren in Gujarat, die 10.000 hectare genetisch gemodificeerd katoen (bt-katoen) hadden verbouwd, beklaagden zich omdat zij dachten te werken met een kruising-zaad dat resistent was tegen bolwormpest. Dat het om transgene zaden ging kwam pas aan het licht na testen door het bedrijf Mahyco. Mahyco is voor 26 procent eigendom van Monsanto.

Vanwege die onwetendheid wil de federale commissie van Gujarat de boeren niet straffen. Voor de boeren is de uitspraak van groot belang. Gujarat is de staat in India waar het meeste katoen wordt verbouwd.

India is ‘s werelds grootste verbouwer van katoen, maar de opbrengst per hectare is slechts 300 kilo. Het wereldgemiddelde ligt rond de 650 kilo. Gen-katoen kan die opbrengst flink omhoog schroeven.

Wetenschappers verwachten veel van gen-katoen. Ook al omdat zij schatten dat de helft van de gebruikte pesticiden in India wordt gebruikt om de katoenplant te beschermen tegen plagen.

Er zal nog een onderzoek komen hoe het BT-katoen bij de boeren is terechtgekomen. Het bedrijf Mahyco ontkent betrokkenheid. Intussen gaan er geruchten dat het BT-zaad ook is verkocht in de staten Maharashtra en Andhra Pradesh.

Reacties