Boeren Ecuador onder druk om coca te verbouwen

23-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/Onze Wereld

De verplaatsing van de coca-oorlog in Colombia naar buurlanden als Ecuador, Peru en Venezuela was al eerder voorspeld. In Sucumbíos en de aangrenzende Ecuadoriaanse provincie Orellana zijn stakingen uitgebroken tegen de groeiende invloed van de Colombiaanse drugsmaffia en gewapende groepen uit dat land.

George Tenet, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, gaf vorige week in de senaat toe dat 'cocaïne-kartels en hun geld zich eenvoudigweg zouden verplaatsen.' Tenet erkende dat zelfs al zou het 1,3 miljard dollar kostende 'Plan Colombia' succesvol blijken in de strijd tegen de cocateelt en cocaïne-productie, de drugshandel zich toch zou verplaatsen naar Colombia's buurlanden.

Volgens de Ecuadoraanse defensieminister Hugo Unda wordt er nu al coca aangeplant in Ecuador. Onlangs is het leger in het grensgebied ook op twee laboratoria gestuit waar cocaïne werd geproduceerd. Dit lijkt een rechtstreeks gevolg te zijn van de verhoogde druk op de cocaboeren in Colombia.

Staken tegen Plan Colombia
De regering in Colombia is met Amerikaanse steun van plan vanaf dit jaar ongeveer 7,6 miljard dollar uit te geven om enerzijds cocavelden te vernietigen en drugsmokkelaars achter de tralies te krijgen, en anderzijds cocaboeren aan te moedigen over te stappen op andere teelten. De nadruk lijkt te liggen op het eerste, militaire poot van dat 'Plan Colombia'.

Naast het innestelen van de drugsmaffia in Ecuador, zou ook het conflict tussen linke rebellen en rechtse doodseskaders op die manier van Colombia naar Ecuador kunnen overslaan. De voorbije weken zijn al ongeveer 750 inwoners van inheemse nederzettingen bij de grens verdreven door Colombiaanse paramilitaire troepen.

Woensdag zijn de lokale besturen in de Ecuadoraanse grensprovincies Sucumbíos en Orellana samen met een aantal sociale bewegingen in staking gegaan om te protesteren tegen het 'Plan Colombia' en de steun die de Ecuadoraanse regering eraan verleent.

De leiders van de protestbeweging dreigen ook met wegblokkades, de bezetting van de olievelden in de regio of het saboteren van de pijplijnen die de olie uit het gebied wegvoeren. De inwoners van de grensprovincies klagen dat de regering al maandenlang nalaat maatregelen te treffen tegen de voorspelde gevolgen van het Plan Colombia, en dat het leger te weinig onderneemt om hun veiligheid te waarborgen. Meer in het algemeen vinden ze dat ze worden achtergesteld bij openbare uitgaven.

De Ecuadoraanse regering belooft beterschap. De VS hebben Ecuador 30 miljoen dollar toegezegd om de gevolgen van het Plan Colombia op te vangen. De regering in Quito zegt dat ze daarvan al 8 miljoen dollar heeft uitgetrokken om de bewaking van de grens met Colombia te verscherpen. De rest zal worden besteed aan de infrastructuur in Sucumbíos en Orellana.

Reacties