Boeren in Azië gaan draadloos internetten

27-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Schoolmeester Mahabir Pun heeft vijf hooggelegen dorpjes in Nepal draadloos op het internet aangesloten. De boeren gebruiken ‘WiFi’, Wireless Fidelity, om informatie uit te wisselen over de gezondheid van de jaks, om in contact te blijven met familie en om hun dieren en producten te verkopen.

De internetverbinding begint op een Linuxserver in Pokhara, 31 kilometer verwijderd van het dorp van Pun. Van Pokhara gaat het signaal naar steunzenders, steeds een paar kilometer hogerop gelegen en gevoed door zonne- en windenergie. De zenders sturen het signaal door naar de vijf dorpjes Nangi, Ghara, Sikha, Paudwar en Tikot. Tikot is het meest afgelegen, op vijftig kilometer van Pokhara.

De dorpelingen communiceren per e-mail en met videoconferentiesoftware, zodat ze met elkaar kunnen praten. Mahabir Pun hoopt het netwerk snel te kunnen gebruiken voor educatie op afstand. In het afgelegen gebied waar hij woont is een groot gebrek aan gekwalificeerde leraren.

Pun begon in 1997 met een paar computers die hij van een school in Australië had gekregen. Omdat een grote jakboerderij twee dagen van zijn dorp verwijderd ligt en de boeren daar lange tijd volkomen geïsoleerd zitten, probeerde hij een internetverbinding tussen de computers op te zetten. Uiteindelijk boden draadloze internetkaarten en hulp van vrijwilligers uitkomst. In het gebied is geen telefoon, satellietverbinding is te duur en radiofoon is niet goed genoeg.

India

In India biedt DakNet draadloze verbinding via een mobiel knooppunt dat gemonteerd is in een bus. Een van de verantwoordelijken, Earl Mardle, wijst op de grote voordelen van WiFi: 'Het is veel goedkoper dan de conventionele interverbinding per telefoon en makkelijker te installeren. WiFi biedt uitkomst waar helemaal geen andere vormen van communicatie bestaan. Dit zijn de afgelegen, moeilijk toegankelijke gebieden in de bergen, of regio’s met grote meren of oerwoud.'

De Verenigde Naties hebben een Wireless Internet Institute in het leven geroepen, dat in juni een conferentie houdt in New York. In 2002 riep secretaris-generaal Kofi Annan van de VN ICT-bedrijven op om goedkope toepassingen te verzinnen voor internet in ontwikkelingslanden. De meeste oplossingen waar de bedrijven vervolgens mee zijn gekomen, zijn draadloos. ‘In korte tijd en zonder grote investeringen kan WiFi de toegang tot informatie en kennis makkelijker maken’, constateerde Annan destijds.

color=red>

Wireless Internet Institute

Reacties