Achtergrond

Zeden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Niks ergerlijker dan een besnorde man met ongewassen haar die je komt vertellen dat je abaya niet lang genoeg is om over de grond te slepen, want God verhoedde dat er een millimeter huid te zien zou zijn. De religieuze politie in de verschillende islamitische landen wordt doorgaans dan ook intens gehaat.

In Saudi-Arabië is de weerstand tegen de religieuze politie, de haia, ook bijzonder groot. De intimidatiepraktijken van de agenten en hun machtsmisbruik leiden regelmatig tot discussie en fel debat over de rol en noodzaak van de fatsoenswakers. Dat het protest niet aan dovemansoren is gericht, blijkt wel uit de maatregelen die regelmatig genomen worden zoals het verzorgen van cursussen voor agenten om vriendelijker te leren zijn.

Maar hoe vriendelijk je je verzoek of commentaar ook inpakt, er is niks aangenaams aan de morele betweterij van bovenaf ingesteld. Dat is vragen om problemen: zo is er al eens een vrouw geweest die het vuur opende op agenten, nadat ze met een man was betrapt en een andere jongedame, die door een agent ondervraagd werd naar haar relatie met de jongeman met wie ze was, sloeg de agent het ziekenhuis in. De jongen stortte naar verluidt in. Daar lig je dan met je mannelijkheid.

Eind vorige maand werd bekend gemaakt dat de religieuze politie niet langer achtervolgingen met de auto in zal zetten, omdat die soms dodelijke afloop hebben. Het is de zoveelste stap om het slechte imago van de politie te verzachten.

Eerder dit jaar, in januari, verving de Saudische koning Abdullah al het hoofd van de religieuze politie die op zijn beurt een eind maakte aan de inzet van vrijwilligers: van die koppensnellers die uit eigen initiatief mensen aanspreken en achtervolgen wegens het schenden van de zeden.

Deze maand maakte een medewerker van de Commissie voor de Promotie van Zeden en het Tegengaan van Zonden, zoals de religieuze politie officieel heet, dat er wordt overwogen om vrouwelijke agenten in te zetten, omdat het lastig is voor de politie vrouwelijke bijeenkomsten in de gaten te houden, vanwege de sekse-segregatie die de norm is in het land. De medewerker vertelde dat hen ter ore was gekomen dat er zaken gebeuren op deze vrouwelijke bijeenkomsten die tegen de sharia ingaan en de inzet van vrouwelijke agenten zou dit kunnen bestrijden.

Exclusieve vrouwenbijeenkomsten waar onzedelijke handelingen plaatsvinden. Bij die gedachte hebben de heren van de zedencommissie vast gedruppeld. Of het waar is, maakt niet uit. Ze overwegen meteen hun zwaarste wapen in te zetten: vrouwen die andere vrouwen in de gaten houden en corrigeren. Met dat imago van de religieuze politie komt het voorlopig niet goed.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons