Achtergrond

Afrikanen geschokt door Europese barbaren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Spaanse koning Carlos jaagt in Afrika op olifanten en de Zweedse minister van Cultuur hakt lachend een taart in de vorm van een donkere vrouw in stukken. Wie zijn hier de barbaren? De Zuid-Afrikaanse variant op De Speld schreef er een hilarisch artikel over. In het online stuk ‘African shocked by uncivilized antics of European savages’, staat onder andere (mijn vertaling):

‘Spanjaarden zijn fucking lazy!’

“Liberte Aidoo, een Ghanese reisagent, zei ‘geschokt en misselijk’ te zijn van de zaken die zij tijdens haar eerste trip naar Spanje aantrof. “De brochures beloofden zon en zee, maar ze zijn ongelooflijk onderontwikkeld in Spanje”, vertelt ze. “Ze leven allemaal in hutjes van modder die ze haciënda’s noemen, en ze slapen midden op de dag twee uur lang. In Europa noemen ze dat een ‘siësta’. In Ghana noemen we dat ‘fucking lazy!’. Maar, dat is dan ook wel te verwachten in een land met meer schulden dan de meeste Afrikaanse landen bij elkaar”.

Verder legt een zogenaamde Burundese socioloog, Descarte Tugiramahoro, uit dat de Zweedse minister van Cultuur wat hem betreft niet afgezet hoeft te worden om het snijden in de racistische taart. “De enige die om haar ontslag roepen zijn de Europese liberalen die zich achter een dun laagje civilisatie verschuilen. Wij Afrikanen zijn allerminst geschokt. Immers, deze vrouw beproeft twee oude Europese rituelen; giechelen om mensen die er anders uitzien, en het door de katholieke kerk geïntroduceerde symbolisch kannibalisme. Business as usual!”.

‘Off course we know it’s Christmas!’

Dezelfde website schreef een bijtend artikel over Bob Geldof’s nummer ‘Do they know it’s Christmas’. Volgens de tekst is er een nieuw bandje opgestaan in reactie op het nummer van Geldof. Ze heten ‘Plaster Cast’ en hun reactie is het nummer “Off course we know it’s Christmas!”. Naar eigen zeggen duurde het lang voor de bandleden een antwoord hadden op het nummer van Geldof, omdat ze dachten dat het grapje was, en bleven wachten op de punchline.

Ze hopen dat hun antwoord Geldof de ruimte geeft verder te gaan met zijn leven om zich met belangrijkere vragen bezig te houden, zoals ‘Do they know about climate change in America?’ Daarnaast zeggen ze niet te beroerd te zijn om nu met Bono en Queen Elisabeth onder het genot van een kopje thee de Engelse politiek door te spreken.

Vooroordeel ontkracht

De discussie over beeldvorming, representatie en clichés over Afrika is altijd gevoerd door blanke mensen, en is daardoor eigenlijk bij voorbaat toch weer een voorbeeld van de heersende clichés. Immers, als ‘wij’ zeggen dat ‘wij’ op een bepaalde manier over ‘hen’ schrijven, geven we daarmee eigenlijk indirect aan dat ‘zij’ niet zelf een antwoord kunnen geven op dat probleem. Maar, zoals bovenstaande bewijst, is ook dat vooroordeel bij deze ontkracht.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons