Een versimpelde 3D-puzzel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeld blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 2 – Als een hele ingewikkelde puzzel, zo ziet de implementatie van de Global Goals eruit. Het wordt begrijpelijker dit als een 3D puzzel te zien, helemaal bij de tijd dus. En dan hoeven het geen duizenden stukjes te zijn, het kan simpeler, bijvoorbeeld 72 stukjes. Iemand waarschuwde  mij laatst wel met een aan Albert Einstein toegeschreven uitspraak: "Everything should be made as simple as possible, but not simpler."

[[{“fid”:”45553″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Kubus Global Goals”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kubus Global Goals”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Kubus Global Goals”,”title”:”Kubus Global Goals”,”style”:”height:404px; width:524px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

De vier P’s

De eerste dimensie is de inhoud. Er zijn 17 doelen, 169 subdoelen en 229 indicatoren (waar wellicht nog 5 bijkomen). Vorige week schreef ik dat de Global Goals drie bewegingen bij elkaar hebben gebracht: people, planet en profit. Het laatste woord is nu verbeterd tot prosperity overigens. Toegevoegd zijn peace en partnership, die ik gemakshalve samenbreng tot een vierde P. Hier wordt de resterende inhoud van de Global Goals ondergebracht.

Deze vier groepen verhouden zich intensief tot elkaar. Soms op versterkende, soms op gespannen voet. Herbebossing leidt bijvoorbeeld tot meer regenval en water vasthouden, waardoor mensen langs de kust voldoende water en vruchtbare bodems tot hun beschikking krijgen. Maar voor het  op traditionele manier aanplanten van voedsel en succesvol bestrijden van de honger ontbreekt het landoppervlak. Hoog tijd om deze verhoudingen goed bloot te leggen.

Van mondiaal tot lokaal

De tweede dimensie is het schaalniveau. Op mondiale schaal zijn verschillende samenwerkingsvormen, met name multinationals en veel geledingen van de Verenigde Naties. Op regionale of continentale schaal zijn er bedrijven en instituties (in het laatste geval de Europese Unie, de NAFTA en de OAS). Vervolgens zijn er 196 erkende nationale staten, en tenslotte zijn er de ontelbare subnationale en lokale spelers. Op het mondiale niveau ligt nu vast wat er moet gebeuren en op het lokale niveau zijn enorm veel initiatieven genomen. Hoog tijd om op de tussenliggende niveaus na te gaan of en wat er moet gebeuren.

In deze driedimensionale optiek is het dus hoog tijd om iets te doen: in de inhoud, op de schaalniveaus en met de belanghebbenden

De platina vierhoek

De belanghebbenden zijn de derde dimensie. In plaats van een lange lijst is het handiger hier meteen maar van de vier gebruikelijke blokken uit te gaan: bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke groepen en overheden. Waar recentelijk nog van de gouden driehoek werd gesproken doet nu de term platina vierhoek opgeld. Hoog tijd om deze vierhoek in een verdere samenwerkingshouding te krijgen. Een bedrijf dat voorop wil lopen is afhankelijk van zijn toeleveranciers en afnemers (niet van zijn concurrenten, dat is een excuus voor traagheid), van faciliteiten en normstelling van de overheid, van open kennisdeling en van actieve maatschappelijke groepen en/of consumenten.

In deze driedimensionale optiek is het dus hoog tijd om iets te doen: in de inhoud, op de schaalniveaus en met de belanghebbenden. Daar ga ik coördinatie overheen gooien. Wees niet bang of blij, ik ga de doelen dus niet zelf implementeren. Het helpt om vanuit deze versimpelde 3D-puzzel te communiceren als we elkaar binnenkort tegenkomen.

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons