De weg van Terschelling naar Erasmus

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals. Deze keer blogt hij over de SDG's op duurzaamheidsforum Springtij.

Blog 21 – Jaarlijks, eind september, wordt op het prachtige eiland Terschelling het Springtij Forum georganiseerd. Het deelnemersveld is inmiddels verschoven van milieufreaks naar mainstream. Vorig jaar was er al een sessie over de Sustainable Development Goals (SDG's), maar dit jaar waren er maar liefst vier aan gewijd. Met deze vermenigvuldigingsfactor zijn er volgend jaar 16 sessies. Die ontwikkeling ligt niet zo voor de hand. Het is logischer de sessies over energie, voedsel, natuur of mobiliteit in de bijbehorende SDG-context te plaatsen. In elk geval ligt dit voor de hand bij de 10-jarige verjaardag van Springtij in 2018.

Op basis van 37 procent beschikbare data is de voorlopige conclusie dat Nederland er behoorlijk goed voorstaat om de 17 doelen te halen

Zo staan we ervoor

De SDG-zaaltjes barstten nog niet uit hun voegen. Wel waren de verschillende stakeholders aanwezig. Grote groepen zijn ook niet alles: na enkele inleidingen volgen nog wat vragen en antwoorden en is de sessie voorbij. Een kleiner gezelschap maakt het mogelijk een echt gesprek te voeren en na te gaan in hoeverre de meningen uit elkaar lopen of juist convergeren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat op 5 november aanstaande uitkomen met zijn SDG-indicatorenrapport. In één van de sessies lichtte het al een tipje van de sluier op. Op basis van 37 procent beschikbare data is de voorlopige conclusie dat Nederland er behoorlijk goed voorstaat om de 17 doelen te halen, met vier zorgpunten: doel 4 (doorstroom naar hoger onderwijs), doel 10 (groei ongelijkheid), doel 12 (blijvende voetafdruk in het buitenland) en doel 13 (hoog niveau CO2-emissies per capita).

Springtij heeft zich een blijvende plaats verworven bij de implementatie van de SDGs

Samen oplossingen zoeken

Dit was interessante input voor een stakeholderdialoog die in een andere sessie werd gestart om de grootste uitdagingen voor het behalen van de 2030-doelen te selecteren. Deze dialoog moet op 8 december tijdens een bijeenkomst op de Erasmus Universiteit leiden tot een conclusie of hierover een gedeeld beeld bestaat. Mocht het nodig zijn dat de politiek daar bij aan de pas moet komen, dan is dat tijdig voor de verkiezingen en kabinetsformatie.

De stakeholders participeren niet alleen in het proces om vast te stellen aan welke problemen Nederland met prioriteit moet werken, zij zullen vervolgens ook participeren in het tot stand brengen van oplossingen. Ieder voor zich maar vooral ook gezamenlijk in partnerschappen. Instrumenten om de oplossingen te vinden zijn technologisch, informatief, financieel en juridisch van aard; ook daarbij geldt dat alleen een mix tot een doorbraak kan leiden.

Springtij heeft zich op deze manier een blijvende plaats verworven bij de implementatie van de SDGs, naast exclusief op de SDGs gerichte fora als het SDG Charter, de Global Goals Accelerator en de campagne 17doelendiejedeelt. Hierbij zal het niet blijven. Steeds meer bestaande en nieuwe fora pakken de SDGs op omdat ze allesomvattend zijn, goed gekwantificeerd en omdat ze een heldere stip op de horizon zetten.

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hiezr ijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons