Achtergrond

Wat een Pakistaanse stripheldin en Malala gemeen hebben

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geweld met geweld bestrijden? De pacifistische Pakistaanse stripheldin Burka Avenger gelooft daar niet in. Ze deelt die opvatting met haar landgenoot, Malala Yousafzai, die deze week tot vredesambassadeur van de Verenigde Naties werd benoemd. Met boeken en pennen hopen zij oorlogszuchtige politici in het Witte Huis en in het Syrische presidentiële Paleis tot vredesduiven om te toveren.     

Noem Burka Avenger niet naïef. In het dagelijkse leven mag Jiya dan wel op een gewone dorpsschool lesgeven, maar zodra de rechtvaardigheid in het geding is, weet ze hoe ze moet handelen. In haar lokale gewaad, de boerka – de cartoon werd aanvankelijk bedacht voor kinderen in het het conservatieve noordwesten van Pakistan, waar de extremistische Taliban meisjesscholen in brand staken – komt deze ninja bij nacht en ontij tot leven. Met haar boeken en pennen betovert ze iedere agressieve geest.

De serie kwam als eerste Pakistaanse strip op de televisie na de bijna dodelijke aanval op de jeugdige blogger Malala Yousafzai. Een Taliban viel haar aan in 2012 in haar geboortestadje Mingorra, in de noordwestelijke Swat Vallei, waar de extremisten toen nog heer en meester waren. Malala bekritiseerde in haar tv-dagboek voor de BBC het geweld van de Taliban op meisjesscholen. Net zoals Burka Avenger gelooft deze Nobelprijswinnares van de Vrede niet in oorlog. “Boeken en pennen zijn de krachtigste wapens”, houdt ze haar gehoor over de hele wereld voor. De hoogste top van de VN steunt  haar. Deze week werd ze door de secretaris-generaal tot vredesambassadeur benoemd.

Malala riep president Assad op te stoppen met de genocide in zijn land, die ze vergelijkt met de massamoord in Rwanda.

Zoals de meeste Pakistaanse kinderen weet Malala Yousafzai wat oorlog is. Haar Swat Vallei werd door de Taliban bezet, maar bijna geen enkel dorp in ‘het gevaarlijkse land ter wereld’ werd tijdens de oorlog tegen het terrorisme gespaard. Onder druk van de Verenigde Staten ging het Pakistaanse leger met veel geweld de strijd aan tegen extremisten, die burgers op drukbezochte markten en schoolkinderen uit wraak als gemakkelijke doelen misbruikten. Dieptepunt was de aanval op een legerschool in Peshawar twee jaar geleden waarbij 154 scholieren omkwamen.

Ging Malala aanvankelijk de strijd aan voor meisjesonderwijs in haar land, nu is de missie van de Pakistaanse pacifist uitgegroeid tot een strijd tegen al het onrecht in de wereld. Want wat heb je aan een meisjesschool wanneer je vanwege de oorlog die in je land woedt al jaren in een vluchtelingenkamp woont, zonder uitzicht op verandering? Malala heeft lef. In Nigeria verzocht ze tijdens haar ontmoeting met de president van het land de meisjes op te sporen die door de radicale beweging Boko Haram zijn ontvoerd. Ze is doortastend. Haar fonds schonk 1,4 miljard dollar voor onderwijs aan kinderen in de Syrische vluchtelingenkampen. De oorlog gaat haar aan het hart. Ze spreekt zich vrijmoedig uit. Op de webside van het Malala Fonds riep ze president Assad op te stoppen met de genocide in zijn land, die ze vergelijkt met de massamoord in Rwanda.

Evenals haar landgenote Malala vecht de onderwijzeres Jiya in de strip Burka Avanger niet alleen tegen het onrecht in haar dorp. Misstanden als corruptie, de moord op verpleegkundigen en artsen die kinderen tegen polio proberen te vaccineren, extremisten die vanuit Pakistan aanvallen in Europa willen plegen – ze komen allemaal aan bod.

Het gaat boerka ninja's bedenker, de popzanger Haroon, evenmin als Malala om de internationale eer.

Burka Avenger ontpopt zich steeds meer als een globale superheldin. Haar populariteit groeit tot over de grenzen. De boerka ninja is al op de Afghaanse en Indiase televisie te zien. Deze week gaat de serie in het grootste moslimland Indonesië van start. In Europa wordt aan de vertaling van de populaire serie gewerkt. Op documentairefestivals sleepte de Pakistaanse striptekening al heel wat prijzen in de wacht.

Maar het gaat boerka ninja's bedenker, de popzanger Haroon, evenmin als Malala om de internationale eer. Beelden van omgekomen kinderen en hun emotioneel kapotgeslagen ouders na een nieuwe chemische aanval in Syrië, zijn niet meer te verdragen. De raketten die Amerika vervolgens op een luchtmachtbasis afvoerden, waarbij eveneens talloze mensen omkwamen, leiden uiteindelijk tot meer verdriet en meer geweld. Haroon zou graag willen dat zijn Burka Avenger even een nacht het Witte Huis en het Presidentiële paleis van Bashar al-Asad zou kunnen binnenvliegen om de agressieve geesten met haar boeken en pennen in vredesduiven om te toveren. We verdienen allemaal een veilige wereld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons