Achtergrond

Pakistaanse Asia Bibi zit al zes jaar vast voor godslastering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Er gloort een sprankje hoop aan de horizon voor de Pakistaanse Asia Bibi die nu al zes jaar lang eenzaam opgesloten zit in een dodencel. Ze kreeg de doodstraf omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan godslastering. De kans op vrijlating  is groot. Haar familie moet wel eerst 50.000 euro voor de juridische kosten op tafel leggen.

Dochter van Asia BibiEén van de dochters van Asia Bibi

De echtgenoot van Asia Bibi, Ahiq Masih en zijn twee tienerdochters Esha en Eisham, zitten er op hun onderdruikadres uitgeblust bij. ‘Ik mis mijn moeder zo verschrikkelijk’, fluistert Esha. Eisham, sinds haar geboorte spastisch, probeert haar verdriet eveneens duidelijk te maken. Het is al weer zes jaar geleden dat Asia, een eenvoudige analfabete vrouw, het tijdens de fruitpluk met twee moslimvrouwen aan de stok kreeg. Ze zou de profeet Mohammed beledigd hebben. Ze kreeg daarvoor de doodstraf en brengt haar dagen eenzaam in een dodencel door.

Haar zaak krijgt nog steeds veel internationale aandacht. ‘Toch heeft de faam haar weinig opgeleverd’, stelt haar cynische echtgenoot. ‘Haar raadsmannen kochten van de internationale donaties een luxe auto of gingen er van op vakantie. Tijdens het proces kwamen ze niet opdagen of deden ze hun mond niet open.’

Ook Pakistaanse NGO’s misbruikten Asia. ‘Zij verspreidden berichten over mijn vrouw. Ze zou erg ziek zijn. Dat deden ze slechts om geld binnen te halen. Het zijn allemaal leugens’, legt Masih europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) uit, die met een delegatie uit Brussel in Pakistan op bezoek is, om de blasfemiewet aan de orde te stellen. Meer dan 1200 geregisteerde slachtoffers, waaronder christenen en moslims, zitten in belabberde gevangenissen te verkommeren zonder een eerlijk proces.  

Als het Pakistaanse parlement de godslasteringswet bekritiseert is dat geen godslastering

De Europese delegatie belooft Asia Bibi’s familie er alles aan te doen haar zo snel mogelijk uit de gevangenis te krijgen. De vooruitzichten lijken gunstig. Een rechter van het hooggerechtshof sprak zich onlangs uit voor hervorming van de blasfemiewet. ‘Als het Pakistaanse parlement de godslasteringswet bekritiseert is dat geen godslastering’, aldus deze rechter. Maar na de moord op gouverneur Salmaan Taseer in 2011, die zich openlijk uitsprak voor afschaffing van deze wet, durft geen parlementariër over blasfemie te praten. ‘Deze rechter heeft de deur op wel een kier gezet’, vindt delegatieleider Van Dalen.

[[{“fid”:”41554″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Pakistan Court Overturns Asia Bibi’s Death Sentence”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Pakistan Court Overturns Asia Bibi’s Death Sentence”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Pakistan Court Overturns Asia Bibi’s Death Sentence”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Asia Bibi’s echtgenoot vindt het nog moeilijk de Nederlandse politicus op zijn woord te geloven. Buitenlandse delegaties kwamen en gingen. Voor de camera’s van meegereisde journalisten deden zij zoveel toezeggingen. ‘Asia zit nog steeds vast. De eenzaamheid maakt haar depressief. Haar kinderen begrijpen niet waarom ze niet naar huis mag. We hebben haar zo nodig.’

Asia zit nog steeds vast. De eenzaamheid maakt haar depressief. Haar kinderen begrijpen niet waarom ze niet naar huis mag. We hebben haar zo nodig

Directeur Joseph Nadeem van een onderwijsinstituut dat na haar arrestatie de zorg van de familie op zich nam, gelooft in de vrijlating van Asia Bibi. ‘Haar zaak gaat de goede kant uit. Een rechter van het hooggerechtshof zag in dat haar voorgaande advocaten er een potje van maakten. Het proces is heropend. We krijgen een nieuwe kans om haar onschuld te bewijzen’, klinkt een opgetogen Joseph Nadeem. ‘Maar we hebben nog wel een probleem. De nieuwe advocaat, een zeer professionele, heeft 50.000 euro nodig. Dat geld hebben we niet.’         

Nederland, dat vanaf januari het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt, is bereid een deel van het geld te betalen, vertelt delegatievoorzitter Peter van Dalen. Waar hij aan toevoegt dat Nederland zal controleren of het geld op de goede plek komt.  

[[{“fid”:”41550″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Petitie: Red Pakistaanse christin Asia Bibi van doodstraf”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Petitie: Red Pakistaanse christin Asia Bibi van doodstraf”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Petitie: Red Pakistaanse christin Asia Bibi van doodstraf”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]De ChristenUnie zet zich in voor Asia Bibi.

Asia Bibi wordt het komende half jaar een speerpunt in het mensenrechtenbeleid. Nederland zal hameren op hervorming van de blasfemiewet. Gehele afschaffing is nog een grote stap in een land waar extremistische partijen – ook al zijn ze in de minderheid – veel invloed hebben op de regering. 'We zullen als Europa de druk op Pakistan opvoeren', zegt Van Dalen. ‘Islamabad heeft van de EU een gunstige exportregeling gekregen. Ze betalen nauwelijks invoerrechten voor hun textiel. In ruil daarvoor willen wij betere mensenrechten. Als Pakistan zich niet aan die afspraak houdt, eindigt deze regeling.’ Een van zijn grootste doelen tijdens het Nederlandse voorzitterschap is de vrijlating van Asia Bibi en tientallen blasfemieslachtoffers in Pakistan. Hij belooft opnieuw daar voor te vechten. 

Ondertussen zijn Nederlandse ondernemers op anonieme basis met een inzamelingsactie begonnen. Asia, moeder van vijf kinderen en inmiddels ook oma, moet zo snel mogelijk vrijkomen. Ze hoort niet in de gevangenis. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons