Just Not Sorry: einde aan de excuustruus

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Sorry voor het lastig vallen.’ ‘Sorry dat ik je even wat wil vragen…’ ‘Misschien komt het beter uit als…’ Vooral vrouwen hebben er een handje van in hun e-mails naar leidinggevenden, collega’s of partners zich zo klein mogelijk te maken. De Amerikaanse zakenvrouw Tami Reiss vindt het genoeg geweest.

Vrouwen moeten leren op hun strepen te staan. Als hulpmiddel lanceerde ze de plugin ‘Just Not Sorry’ voor Gmail en Google Chrome. Als een soort spellingscontrole waarschuwt die je als je tijdens het schrijven van een mail toch weer de fout ingaan.

Just Not Sorry Google Chrome pluginDe ‘Just Not Sorry’ plugin is beschikbaar voor Google Chrome

Blijkbaar worden vrouwen opgevoed met het idee voor bijna alles wat ze doen hun excuses aan te bieden. ‘Sorry dat ik besta!’ Dat verontschuldige gedrag uit zich ook op de werkvloer. Zelfs hoog opgeleide vrouwen schrijven te pas en te onpas de ene sorry na de andere in hun e-mails. ‘Sorry, maar vind je het erg om…’. Of woorden als ‘misschien’ en ‘eigenlijk’ zijn volgens zakenvrouw Reiss dooddoeners waarmee je je eigen kwaliteiten volledig onderuit haalt. “Schrijf helder wat je je baas, je partner of wie dan ook in de wereld te vertellen hebt. Het dwingt respect af!” Waarom zou je nog een mail sturen als je je vooraf al verontschuldigt voor het schrijven ervan. Je hebt toch zeker een boodschap te vertellen!

Vrouwen moeten veel meer hun stem in de directiekamer, maar ook daarbuiten laten horen

Tamy Reiss, de CEO van het technologiebedrijf Cyrus Innovations, had het helemaal gehad met de ‘excuustruus’ toen ze recent naar een sketch van de stand-up comedian Amy Schumer zat te kijken. In een panel van vrouwelijke wetenschappers kunnen die maar niet stoppen met het zeggen van ‘sorry’. Tot een van hen zich inderdaad verontschuldigt voor haar bestaan op aarde. “Deze succesvolle, ondernemende vrouwen die niet eens beseffen hoe vaak ze zeggen spijt te hebben en daarbij hun eigen ideeën ondermijnen, raakte echt een snaar bij mij”, zegt Reiss. Ze besloot als softwaredeskundige een programma te ontwikkelen dat vrouwen meer zelfvertrouwen geeft bij het schrijven van e-mails. “Vrouwen moeten veel meer hun stem in de directiekamer, maar ook daarbuiten laten horen”, is haar opvatting.

Haar ‘Just Not Sorry’ heeft succes. In korte tijd is de plugin door bijna een half miljoen vrouwen in meer dan 170 landen gedownload.

De proef op de som

Samen met een Indonesische vriendin doen we de ‘spellingstest’. Na een dag tellen komen er tien verontschuldigingen in haar e-mails voor, zeventien in die van mij. Woorden als ‘gewoon’ vallen er ook onder. Ik gebruik te veel ‘gewoon’. Is dat cultureel bepaald? Doe maar ‘gewoon’ dan doe je al gek genoeg, is toch een typische Hollandse opvatting. Het wordt hoog tijd om volgens Tamy Reiss afscheid te nemen van deze dooddoener die aan kracht inboet. Of nog erger: waarmee je jezelf niet alleen ondergraaft maar ook vernedert.

‘Sorry’ hoor ik de hele dag in Indonesië. Vrouwen die met elkaar kijven zie je niet zoveel. Dat ‘harmonieuze’ gedrag begint al als ze klein zijn

Ik kijk op van de uitslag van de test. Ik  vond mijzelf nou niet echt een excuustruus. Ik meende dat vooral in Azië vrouwen de hele dag zich van sorry bedienen om de confrontatie uit de weg te gaan. Ruzie maken doen we in Europa, niet in Azië. ‘Sorry’ hoor ik immers de hele dag in Indonesië. Vrouwen die met elkaar kijven zie je ook niet zoveel. Dat ‘harmonieuze’ gedrag begint al als ze klein zijn.

[[{“fid”:”44494″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Madonna Human Nature”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Madonna Human Nature”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Madonna ~ Human Nature (Official Music Video)”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]

Madonna zong het al in 1994: “I’m not sorry, It’s human nature”

Mijn dochter kan haar Zuidkoreaanse vriendinnen geweldig immiteren. Ze roepen niet alleen ‘sorry’, maar maken er ook nog eens een diepe buiging bij met gesloten ogen. Toppunt van nederigheid, denken wij. Ondertussen weten de meiden verdraaid goed wat ze willen. ‘Sorry’ zeggen is voor hen meer een leesteken dan een vorm van ondergeschiktheid. “Ik wil dat mensen luisteren. Door met sorry te beginnen, is vaak iedereen stil”, giechelt de Indonesische vriendin.

‘Die plugin hebben wij niet echt nodig’

Ze maakt een spelletje van ‘Just Not Sorry’. Het heeft volgens haar te maken met zelfvertrouwen. Aziatische vrouwen hebben daar per definitie minder gebrek aan dan westerse vrouwen, is haar stelling. “Kijk hoeveel vrouwen wij aan de top in het bedrijfsleven hebben. Hoogopgeleid, grote mond, verdienen meer dan hun mannen thuis. Ze zeuren niet over lange dagen. Hebben een oppas thuis.” Dan wordt mijn vriendin serieus. “Jullie in het westen hebben er een handje van elkaar onderling af te kraken. Wie vijf dagen werkt is niet een goede moeder. Wat een onzin. Hier worden de meeste kinderen door hun grootouders opgevoed omdat beide ouders financieel gezien wel moeten werken. Daar krijg je zelfstandige kinderen vol zelfvertrouwen van.” Ze vindt het geestig, die ‘Just Not Sorry plugin’. Ze heeft het niet echt nodig.

Ze adviseert westerse vrouwen ‘Just Not Sorry’ vooral in het dagelijkse leven in te voeren. Een soort mini-computertje dat meeluistert en in je oor ‘stop’ schreeuwt als je jezelf weer eens hevig loopt te verontschuldigen. Het wordt tijd dat we ons zelf serieus nemen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons