Achtergrond

Droogleggen Indonesië: onzinwet met averechts effect

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De kleine supermarktjes mogen in Indonesië sinds een week geen bier meer verkopen. Als het aan de twee grootste radicale moslimpartijen ligt, is er straks zelfs geen druppel sterke drank meer in het hele land verkrijgbaar. "We moeten onze jeugd tegen deze duivel beschermen. Ze worden thuis steeds brutaler", menen de politici. "Hypocriet", zeggen Indonesische jongeren. "We hebben helemaal geen geld voor bier. De wet is bedoeld als opmars richting een islamitische staat."

Het gaat ons echt om het welzijn van de burgers. Steeds meer jongeren drinken. Ze worden tegen hun ouders brutaler

Wie geniet er niet van om lekker lui op het strand van Bali een biertje te drinken of na een avondje stappen in de hoofdstad Jakarta nog even een afzakkertje te halen bij een van de 'buurtsupers', die toch vierentwintig uur per dag open zijn. Mocht het parlement binnenkort het wetsvoorstel aannemen, waarin op het produceren, distribueren, verkopen en consumeren van alcohol een verbod staat, dan is er in het hele land zelfs geen blikje bier meer verkrijgbaar. Wie toch drinkt, riskeert een gevangenisstraf van twee jaar.

Indonesië wil het land droogleggenBintang bier – een populair Indonesisch biermerk

De wet is bedacht door de twee grootste conservatieve moslimpartijen in het parlement. "Maar heus niet om religieuze redenen", beweert Muhammad Arwani Thomafi van de PPP partij. "Het gaat ons echt om het welzijn van de burgers. Steeds meer jongeren drinken. Ze worden tegen hun ouders brutaler."

Drugsgebruik
Alcoholmisbruik moet net zo hard worden aangepakt als drugsgebruik, vinden de conservatie moslimpartijen, waarmee ze op het sentiment van de gemiddelde Indonesiër proberen in te spelen. Een executie voor het vuurpeleton, nu de hoogste straf op de handel in verdovende middelen, gaat parlementariër Thomafi te ver. "Een ieder die alcohol produceert of distribueert riskeert wel 10 jaar gevangenis straf." 

In het wetsvoorstel staat ook dat 58 procent van alle misdaden in Indonesië wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Maar geen wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze stelling.

Een absurde en betuttelende maatregel

'Mensen die alcohol drinken krijgen eerder Alzheimer of worden schizofreen'. Nog zo'n drogreden waarmee de islamitische partijen een parlementaire meerderheid proberen te behalen.

De moslimpartijen zijn al jaren uit op een totaal alcoholverbod in het land. Met als doel Indonesië  in een echte Islamitische staat te veranderen. "We zien met leden ogen aan hoe in de afgelopen tien jaar de bierconsumptie met 54 procent is gestegen", zegt parlementarier Thomafi. 90 procent van de 250 miljoen tellende bevolking is moslim.

Buurtsuper
De eerste stap op weg naar een drooglegging bestaat al. Sinds een week mogen de buurtsupermarktjes geen bier meer verkopen. Volgens de minister van Handel, Rachmat Gobel, zijn deze winkels waar jongeren even 'snel een biertje halen' een te grote verleiding.

"Een absurde en betuttelende maatregel", vindt de 28-jarige Rudi die samen met zijn vrienden op een terrasje van zo´n supermarktje koffie drinkt. "Wat is de volgende stap van deze regering. Straks mogen we ook niet meer roken?" Hij drinkt wel eens een biertje. Maar hij gelooft niet dat jongeren overmatig alcohol gebruiken. "De meesten van ons kunnen dat helemaal niet betalen."

Hij heeft gelijk. Uit onderzoek blijkt dat nog geen 2.2 procent van de jongeren boven de 20 jaar drinkt.

Bali
Bierbrouwers hebben de regering van president Joko Widodo gewaarschuwd dat een compleet alcoholverbod 200.000 extra werklozen oplevert. Door deze wet komt er ook geen toerist meer naar Bali.

De islamitische partijen overwegen Bali en andere populaire toeristenoorden vrij te stellen. "Anders kunnen deze politici straks zelf nergens meer drinken", stelt een cynische Rudi.

Na het verbod is er in Pakistan geen druppel minder gedronken

Op afstand volgt in het derde grootste moslimland Pakistan bootlegger X, een anonieme smokkelaar, met grote belangstelling het nieuwe wetsvoorstel in Indonesië. Hij noemt net zoals Rudi politici hypocriet. X verwijst naar zijn socialistische president Ali Zulfikar Bhutto – zelf een stevige drinker – die in de jaren zeventig de alcoholverkoop verbood in de hoop de islamitische partijen bij zijn herverkiezing aan boord te houden. "Na het verbod is er in Pakistan geen druppel minder gedronken", zegt X. Sterker nog, uit een onderzoek blijkt dat de alcoholconsumptie juist is verdubbeld.

Voor de bootleggers levert de drooglegging een 'miljoenenbusiness' op. X krijgt zijn flessen via de haven van Karachi waar de corrupte douane containers vol buitenlandse wijn en whiskey laat doorgaan. Daarnaast koopt X zijn flessen bij de ambassades, die een vast quota mogen invoeren en een deel daarvan doorverkopen aan smokkelaars. En dan zijn er nog de niet-moslims die met hun speciale vergunning in westerse hotels mogen kopen en met een flinke prijsverhoging hun buit verhandelen. Iedereen pikt een graantje mee.    

Geen radicale moslim gaat een biertje minder drinken

Kip met de gouden eieren
In Indonesië vreest de grootste bierbrouwerij Heineken voor sluiting. In het 'alcoholvrije' Pakistan brouwt bierbrouwerij Murree er nog even lustig op door. Het bedrijf dat tijdens de koloniale periode de Britse soldaten van hun genot voorzag, weet dat geen politicus 'de kip met de gouden eieren' zal slachten. Want Murree is wel de grootste belastingbetaler van het land. "Er wordt momenteel meer bier gedronken dan de brouwerij produceert", weet X te vertellen.

Nog niet zolang geleden stelde een Pakistaanse politicus in het parlement voor deze 'onzinwet' die alcohol verbiedt gewoon af te schaffen. Waarop zijn toehoorders besmuikt lachten. "Hij had de niet-drinkers moet vragen op te staan! Ik vermoed dat iedereen was blijven zitten", stelt  X. Hij verwacht dat straks in Indonesië de smokkelaars gouden tijden zullen meemaken en geen radicale moslim een biertje minder drinkt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons