Achtergrond

De Pakistaanse Facebook ‘luizen in de pels’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mashal Khan werd vorige week na valse beschuldiging van godslastering door zijn medestudenten gelyncht. De politie keek toe, terwijl de moordenaars dansten rond zijn levenloze lichaam. Dankzij continue berichtgeving van Pakistaanse bloggers op Facebook zijn de daders gearresteerd, zitten mullahs vast vanwege hun haattoespraken en praat het parlement voor het eerst in jaren over de omstreden wet. 

“Eerst sleepten ze hem over de grond, daarna sloegen ze hem, schopten ze hem, vervolgens stenigden ze hem, schoten ze op zijn levenloze lichaam en op het eind trokken ze zijn kleren uit. Oh mijn landgenoten, oh mijn land”, schreef ze de zeer geemotioneerde progressieve blogger Ahmad Waqass Goraya na de moord op de student Mashal Khan op zijn Facebookpagina.  

Op beschuldiging van godslastering vielen studenten afgelopen donderdag de kamer van Mashal binnen. Iemand had een wapen bij zich waarmee hij kogels in Khans hoofd en borst afvuurde. Daarna gooiden ze hem de trap af. Hij was al dood toen ze zijn lichaam met stenen en stokken hout verder mishandelden. De politie keek toe en greep pas in toen ze zijn lijf in brand wilden steken. Daarna dansten de moordenaars. Op gezag van Allah hadden ze deze godslasteraar uit de weg geholpen.

Facebook

De gevestigde media zwegen. Maar bloggers op Facebook publiceerden een niet-aflatende stroom van emotionele berichten totdat de politie enkele moordenaars arresteerden. Ze gingen door toen bleek dat in het afgelegen dorp waar Mashal Khan vandaan komt, de mullahs hun collega’s door de luidsprekers opriepen deze ‘godlasteraar’ niet te begraven. Ze mobiliseerden zoveel ‘likes’ en boze Pakistanen dat de politie zich gedwongen voelde de geestelijken achter deze haattoespraken op te pakken.

Nog waren de bloggers niet klaar. Ze eisten de arrestatie van medewerkers van de universiteit die de studenten hadden aangezet Mashal Khan te vermoorden. Niet omdat Mashal de profeet Mohammed zou hebben beschimpt, er was geen enkel bewijs van godslastering tegen deze student journalistiek. Mashal had slechts kritiek geuit op het corrupte beleid van de leiders en hun staf op de universiteit. De kreet ‘reken af met de godslasteraar Mashal Khan’ werkte als een rode lap op de dolle ‘stieren’.

Blasfemiewet

Pas toen de politiek na drie dagen zwijgen, onder druk van de bloggers de brute moord veroordeelde, oppositieleider Imran Khan de ouders van de student bezocht en eiste dat de gehate anti-godslasterings ofwel blasfemiewet in het parlement moest worden geamendeerd, werd de berichtgeving rond Mashal Khan op Facebook even iets rustiger.

Maar het werk van de progressieve bloggers zit er nog lang niet op. Ze willen een einde aan deze blasfemiewet. Na een staatsgreep in de jaren ’80 bedacht de dictator generaal Zia ul Haq deze anti-godslasteringswet om zijn tegenstanders uit te schakelen. In zijn voetsporen wijzigden de radicale geestelijken de wet in 1992 zodanig dat de dood als enige straf overbleef. Sindsdien zitten er honderden onschuldigen, vooral religieuze minderheden, vast en wordt blasfemie gebruikt om kritische monden het zwijgen op te leggen.

Geheime dienst

Van godslastering worden beschuldigd is bijna het ergste wat je in Pakistan kan overkomen. Daar weet blogger Waqass Goraya alles van. Begin januari werd hij op bezoek vanuit Nederland in Pakistan opgepakt. Samen met vijf andere progressieve bloggers zaten ze dagenlang op een onbekende plaats vast, waar ze bloot stonden aan martelingen. Waqass was een van de initiatiefnemers van een Facebookpagina waar Pakistanen kritisch over het verminderde democratische gehalte in hun land schreven. Het vermoeden bestaat dat de geheime dienst achter de ontvoering zat. Maar toen bleek dat deze bloggers niet staatsgevaarlijk waren, moest er een argument voor hun kidnapping worden bedacht. Godslastering!

Bange politici

Waqass vloog na zijn vrijlating terug naar Nederland. Drie andere bloggers houden zich gedeisd. De vijfde is nog steeds niet terecht. Mashal Khan, slachtoffer van een politiek spel, had volgens zijn onderwijzer geen kans op overleving. Zijn moordenaars waren uit op zijn bloed. Wie een godslasteraar vermoordt, wordt door de radicale mullahs uitgeroepen tot martelaar. Dankzij de progressieve bloggers gaan de daders dit keer niet vrijuit. Ze houden vol tot het parlement de blasfemiewet amendeert. De hoop is op een lange adem. De wet kan pas worden gewijzigd wanneer daar een meerderheid voor is. Politici, bang voor de handlangers van de mullahs, komen niet opdagen bij stemmingen in het parlement zodat de blasfemiewet niet veranderd kan worden.

Op Facebook blijft de vader van Mashal, een dichter, de Pakistanen herinneren dat er nooit meer zo’n brute moord mag plaatsvinden. Hij geeft niet op. Zijn zoon was zijn leven. Zijn zoon was zijn grootste droom.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons