Achtergrond

De lange tenen van de palmolie-industrie in Indonesië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Indonesië staan de eerste stukken bos al weer in de fik. De jaarlijks terugkerende branden zijn een gebed zonder einde. Ondertussen is Leonardo DiCaprio in het land niet meer welkom.

President Joko Widodo heeft in delen van Sumatra de noodtoestand uitgeroepen. Het leger is opgetrommeld in de hoop de vuren te blussen. Ieder jaar kampt het eilandenrijk met dezelfde problemen. De kleine boeren krijgen de schuld. Met hun eeuwenoude ‘slash en burn systeem’ zouden zij de bosbranden uit de hand laten lopen. Het zijn juist de eigenaren van de palmolieplantages die hun landloze arbeiders de opdracht geven grote stukken van het regenwoud in brand te steken. De goedkoopste manier om nieuwe, illegale plantages op te zetten. De regering kijkt de andere kant uit, omdat de nationale economie deels teert op de inkomsten van deze ‘gouden’ business. 80 % van alle palmolie wereldwijd wordt in Indonesië geproduceerd. Jakarta zal als laatste de kip met de gouden eieren slachten.

Aan de zijde van Indonesische milieuorganisties wil DiCaprio graag vechten voor het behoud van deze uitstervende dieren.

Wie kritiek op deze ‘gouden jongens’ heeft, gaat er aan. Dat ondervond zelfs Oscarwinnaar Leonardo DiCaprio een tijdje terug. Onaangekondigd bezocht de Revenant-acteur het Leuserpark op de grens tussen Sumatra en Atjeh waar je als enige plek ter wereld nog zowel olifanten, tijgers, orang oetans als neushoorns aantreft. Ook hier proberen palmolieproducenten stukken grond in te pikken. Aan de zijde van Indonesische milieuorganisties wil de filmster graag vechten voor het behoud van deze uitstervende dieren.

 

 

In plaats dat Jakarta deze ‘zoon van de aarde’  in de armen sloot, dreigde ze hem het land uit te zetten. DiCaprio was onder valse voorwendselen Indonesië binnengekomen.  Met zijn toeristenvisum dachten de autoriteiten dat hij in een van de villa’s op Bali van zijn welverdiende vakantie zou gaan genieten. Hij vertrok daarentegen in zijn spijkerbroek en baseballpet de andere kant uit, richting het Gunung Leuser National Park op de grens met Sumatra. Waar hij wereldwijde aandacht vroeg voor het kwetsbare ecoysteem van het park dat vernietigd wordt door de oprukkende palmolieplantages en de ontbossing.

Regering is woedend

Natuurbeschermers zijn DiCaprio zeer dankbaar dat hij als natuurliefhebber zijn nek durft uit te steken. De Indonesische regering is woedend en noemt de filmster een leugenaar. De autoriteiten beschuldigen hem ervan bewust de palmolieindustrie in diskrediet te willen brengen door een ‘zwarte campagne’ tegen ze te voeren.

Redenen genoeg om DiCaprio het land uit te zetten. ‘Wij overwegen mijnheer DiCaprio te deporteren’, zegt Ronny Sompie, directeur-generaal van Immigratie.

Het doel is duidelijk. Hij was hier alleen maar om ons en onze oliepalmplantages aan te vallen

Je zou verwachten dat het parlement met deze terugkerende cyclus van bosbranden zich zorgen gaat maken over de toekomst van de natuurparken. En nu eens echt wetten maakt die de overtreders arresteert en voor jaren in de gevangenis zet. De bosbranden worden zo langzamerhand een gebed zonder einde.

Weer fout ingeschat. Na het bezoek van DiCaprio stond ook het Indonesische parlement op zijn achterste benen. Parlementarier Firman Subagyo nam de uitspraken van de filmster over de ontbossing ‘zeer hoog’ op. DiCaprio was niet in Indonesië om ecologische duurzaamheid te promoten. "Het doel is duidelijk. Hij was hier alleen maar om ons en onze oliepalmplantages aan te vallen", aldus Firman. 'DiCaprio kreeg steun van internationale milieuorganisaties die als doel hebben de soevereiniteit van Indonesië ondermijnen’, luidde de complottheorie van deze politicus.

 

 

DiCaprio is niet de eerste Holywoodacteur die vanwege ‘milieuactivisme’ wordt bedreigd met een plek op de zwarte lijst. In 2013 overwogen de autoriteiten filmster Harrison Ford op het eerste vliegtuig naar huis te zetten, nadat hij de minister van Bosbouw confronteerde met de ontbossing.

De geldbron droogt op

Ik zou zeggen: ontwaak Indonesië. In plaats van filmsterren met de beste bedoelingen van de wereld aan te vallen en ze voor staatsgevaarlijke spionnen uit te maken, onderneem nu eens echte actie om je prachtige regenwoud te beschermen. Nog even of er is geen oerboom, olifant, tijger of orang oetan meer over. De geldbron droogt op. De kip met de gouden eieren sterft een ‘onnatuurlijke dood’. We stikken omdat we geen zuurstof meer hebben. Wat kunnen we dan nog met die tonnen aan palmolie? 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons