Achtergrond

Beveiliging Pakistaanse scholen zo lek als een mandje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Na de jongste terreuraanval op een politieschool heeft Pakistan voor tien dagen de hoogste staat van paraatheid afgekondigd. “We blijven door het hele land alert”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Maar hoe? Volgens een Pakistaanse krant heeft één derde van alle scholen geen muren om het gebouw heen, laat staan bewakers voor de deur, terwijl terroristen steeds vaker scholen aanvallen.

De strategie van militante bewegingen is inmiddels bekend. Terroristen slaan het liefst in de vroege ochtend toe als studenten nog liggen te slapen en de bewakers nog niet op volle kracht aanwezig zijn. Deze week was het opnieuw raak; op de politieschool buiten de stad Quetta in het noordwesten langs de Afghaanse grens drongen drie zwaar bewapende terroristen het gebouw binnen. Jonge politiemensen in opleiding lagen nog in hun bed. Nog voordat er hulp kon worden ingeroepen, waren er al 61 jongens dood. In koelen bloede vermoord.

Niemand kan me vertellen wat drie dagen van rouw inhoudt

‘Martelaren’, volgens premier Nawaz Sharif. Hij had ze  allemaal keurig in hun uniform in hun grafkist laten leggen met bovenop de groen-witte nationale vlag. Hij kondigde drie dagen van rouw af. Niemand kan me vertellen wat het inhoudt. Het openbare leven ligt niet stil. Winkels en scholen zijn open. De ouders zijn wel hun zonen kwijt.

Gezellig onderonsje met terroristen

Na de aanslag riep de premier de legerchef en politiecommandant bij zich en bezwoer na afloop van de ontmoeting dat de veiligheidstroepen nu echt de terroristen gingen aanpakken. Ik zag een foto deze week op facebook van de minister van Binnenlandse Zaken die een ontmoeting had met de leider van de Laskhar e Jhangvi.

Het was deze militante beweging die de aanslag op de politieschool opeiste. Uit wraak omdat er terroristen van deze Lashkar e Jhangvi, overigens een verboden terreurorganisatie, waren opgepakt. Een aanval op de staat noemen de terroristen hun actie. Hoe kun je terroristen bestrijden als je ook gezellige onderonsjes met hun leiders hebt? Vier dagen voordat deze monsters toesloegen!

Geen vertrouwen in slappe regering

Na het derde bloedbad op een school in nog geen twee jaar tijd heeft geen Pakistaan nog vertrouwen in deze slappe regering. 154 kinderen werden in 2014 door de Taliban doodgeschoten. Het onderwijsgebouw in Peshawar, de gevaarlijkste stad van Pakistan, behoorde nota bene toe aan het leger. Maar er was nauwelijks beveiliging. Via de begraafplaats aan de achterkant van de school konden de militanten in een keer doorlopen.

Nog geen half jaar later was het de beurt aan een universiteit in Charsadda, niet ver van Peshawar en de hoofdstad Islamabad vandaan. Ook hier lagen de studenten te slapen toen de Taliban al schietend binnenvielen. 22 jonge mensen kwamen om het leven. De premier verzekerde nu echt voor betere beveiliging op scholen te zorgen.

Geen goede beveiliging

Niemand gelooft hem meer na het artikel in de krant Dawn van vandaag. Uit het onderzoek dat de krant hield blijkt dat van de 51.602 overheidsscholen 18.339 helemaal geen bewakers hebben. De meesten scholen zijn niet beveiligd met muren en prikkeldraad. Eenvoudige doelen. Ik herinner me na het bloedbad in Peshawar dat de kerstvakantie van mijn dochter twee weken langer duurde, omdat eerst de beveiliging  van scholen geregeld moest worden. Op die van mijn dochter sluipen scherpschutters rond en zijn de muren opgehoogd met lagen prikkeldraad. Een man met mitrailleur staat op het dak. Maar dat is een particuliere school. Kregen de overheidsscholen geen extra budget voor de bewaking?

Op de school van mijn dochter zijn scherpschutters en zijn de muren opgehoogd met prikkeldraad

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, die over de veiligheid gaat, wordt er hard aan gewerkt. Een onderwijzer op een overheidsschool vertelt dat er zoveel meer op scholen in Pakistan ontbreekt.  Op eenderde van alle onderwijsinstituten is geen schoon drinkwater. Op de helft hebben de kinderen geen wc. Als er wel budget beschikbaar is, waar besteed je het dan aan? Aan een geweer of een wc?

In plaats dat de minister met geld over de brug komt en belooft scholen te helpen, heeft hij gedreigd na het artikel in de krant alle scholen die onvoldoende zijn beveiligd te willen sluiten. Het kind van de rekening. Van de 75 miljoen kinderen gaan er al 25 miljoen niet naar school.

Ik zou denken, haal wat extra militairen bij de Indiase grens vandaan. Maar liefst één derde van het leger staat bij de vijand opgesteld tot hoog op de gletsjers. Is dat nu echt nodig? Wat is belangrijker? Je kinderen beschermen tegen monsterlijke terroristen op eigen bodem, en dat zijn er helaas nog al wat.

Of houdt Pakistan liever met duizenden militairen die ene Indiase geheime agent tegen die probeert de grens over te glippen? Hoeveel kinderen kwamen er tot nu toe om? Terroristen dreigen door te blijven gaan met deze ‘softe doelen’ aan te pakken. Het is een gemakkelijke klus voor ze. Ze kunnen met hun geweren zo doorlopen. Niemand houdt ze tegen. Het aantal doden is elke keer flink.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons