Achtergrond

Kim Kardashian: hoe je met glamour de Armeense genocide kunt herdenken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toegegeven: ze deed niet veel. Maar dat is ook waar ze rijk en beroemd mee is geworden: Kim Kardashian is een celebrity door internet. Het enige wat ze doet is haar rondingen tonen op zoveel mogelijk plekken waar mensen zijn en zorgen dat er een camera aanwezig is. Geen camera in de buurt: dan je eigen mobiele telefoon. En altijd voor eigen gewin. Maar ditmaal ook voor het belang van een heel land: Armenië.

Marten mailt over de sterren

Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Kim Kardashian heeft de harten van duizenden Armeniërs veroverd door naar het land te komen, samen met haar zus Khloe, haar man Kanye en hun dochtertje North. Het is lang geleden dat Armenië zo groot in het nieuws was. Dat hebben die Kardashians maar even mooi voor elkaar gekregen! Ze waren in het land vanwege de herdenking van de Armeense genocide, die eind deze maand 100 jaar geleden begon. Even terug in de tijd met Eva Huson van OneWorld Crisis. Wat is er toen gebeurd?

Eva: "Daarvoor moeten we naar het Ottomaanse Rijk, een islamitisch wereldrijk dat van Oost-Europa tot in Azië en Noord-Afrika reikt. Precies honderd jaar geleden, in april 1915, was dit enorme gebied het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. Terwijl de Engelsen, Fransen en Russen aan de Ottomaanse poorten rammelden, laaide intern de spanningen op: de christelijke Armeense bevolking had genoeg van de Ottomaanse machthebbers en kwam in opstand. Als reactie op de onrust deporteerde het Rijk de Armeniërs naar de omliggende woestijngebieden waar ze werden gedood of omkwamen door honger of ziekte. Over het precieze dodenaantal is men nog niet uit. Cijfers lopen uiteen van 300.000 doden tot meer dan een 1 miljoen. Maar groot twistpunt tot op de dag van vandaag is: was dit genocide of niet?”

Marten: “Zou Kim Kardashian precies weten wat de definitie van genocide is? Misschien moet jij het even aan haar (en ons) uitleggen.”

Eva: “Volgens het internationale verdrag van de Verenigde Naties spreken we van genocide als het gaat om daden – zoals het vermoorden of ernstig verwonden van mensen – die gepleegd worden met de intentie een nationale, etnische, raciale of religieuze groep gedeeltelijk of totaal te vernietigen. Volgens Turkije is er geen sprake van een georganiseerde massamoord en moet je de moorden zien binnen de chaos en paniek van de Eerste Wereldoorlog. Maar veel academici denken daar heel anders over."

Marten: “Ik las dat de familie van de Kardashians oorspronkelijk uit de stad Karakale komt, dat toen in Rusland lag en nu in het huidige Turkije. Rond 1900 vluchtten ze het land uit, uit angst voor de Russische tsaar. Ze kwamen in Amerika terecht en daarmee voorkwamen ze de horror die andere families te wachten stond: eerst de Eerste Wereldoorlog, daarna de genocide en vervolgens de Russische revolutie in 1917. Wat een ellende allemaal zeg.”

Eva: “Heb je ook iets gevonden waaruit blijkt hoe Kim zelf denkt over de Armeense genocide?”

Marten: “Kim heeft nog nooit meegewerkt aan een diepgravend interview, maar zij en haar zuster Khloe zijn wel erg trots op hun Armeense achtergrond. Ze zijn ook niet bang om het woord ‘genocide’ in de mond te nemen, wat opvallend is in Amerika, want ondanks eerdere verkiezingsbeloftes weigert president Obama (en daarmee ook de hele Amerikaanse regering) zich daarover uit te spreken. Het ligt blijkbaar ontzettend gevoelig.”

Eva: “Het is zeker een gevoelig onderwerp. Kijk maar naar het Vaticaan. Hun ambassadeur werd meteen door Turkije op het matje geroepen nadat de paus de Armeense volkerenmoord vorige week 'de eerste genocide van de twintigste eeuw' noemde. En ook hier in Nederland zorgt het voor controverse. Op de Vrije Universiteit in Amsterdam is een relletje ontstaan doordat juist op 24 april, de 100ste herdenkingsdag van de Armeense genocide, een genocide-ontkenner is uitgenodigd om te spreken. Uiteindelijk is die hele bijeenkomst afgelast. Ook de Nederlandse regering spreekt, ondanks protest uit de Tweede Kamer, nog steeds van de ‘de Armeense kwestie’. Opmerkelijk voor een land dat graag pronkt met het Internationaal Strafhof dat genocidairs berecht in Den Haag, toch? Maar ja, dat krijg je ervan als je Turkse handelsbetrekkingen belangrijker vindt dan mensenrechten.”

[[{“fid”:”35883″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”10 dingen die je nog niet weet van Kim Kardashian”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”10 dingen die je nog niet weet van Kim Kardashian”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”10 Things You Didn’t Know about Kim Kardashian”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Wie is Kim Kardashian?Deze Amerikaanse werd geboren in een stinkend rijk gezin. Haar vader (overleden in 2003) was van Armeense afkomst en advocaat. Hij werd een beroemdheid door zijn verdediging van O.J. Simpson. Haar moeder hertrouwde met de atleet Bruce Jenner en met dat gezin werden ze wereldberoemd met de realityserie ‘Keeping up with the Kardashians’. 

Kim kreeg nog eens extra faam door een ‘uitgelekte’ seksvideo en door haar enorme billen. Ze is niet bijzonder getalenteerd, behalve dan dat ze ontzettend goed is in zelfpromotie. Dat kun je natuurlijk ook een talent noemen! 

Marten: “En Turkije en Armenië, kunnen die inmiddels weer door één deur?”

Eva: “Nou, dat zou ik niet zo zeggen. De relatie tussen de landen is nog altijd koeltjes. In 2009 is een verdrag ondertekend over het hervatten van diplomatieke banden en het openen van hun grenzen, maar dat is tot op heden niet geratificeerd.”

Marten: “Daarom is het dus ontzettend goed dat Kim Kardashian het opneemt voor het Armeense volk. Zij durft te zeggen wat Mark Rutte en Obama niet durven. En met de enorme media-aandacht rond hun bezoek aan Armenië, aan de president van het land, aan het Genocide Museum en aan het nationaal monument hebben ze ervoor gezorgd dat de Turken steeds meer in het nauw komen. Een beter moment voor hun trip hadden de Kardashians niet kunnen kiezen!”

Eva: “Het was trouwens niet de eerste keer dat Kim zich heeft ingezet voor een goed doel. Zo ging ze eerder voor het Diamond Empowerment Fund naar Botswana en Zuid-Afrika en in 2011 bracht ze een bezoek aan het door een aardbeving zwaar getroffen Haïti.”

Marten: “Maar alles voor haar eigen portemonnee natuurlijk. Kim Kardashian heeft nog geen dag van haar leven echt hoeven te werken, maar ze is briljant in het binnenhalen van geld. Of eigenlijk schijnt haar moeder het Grote Brein te zijn achter dit businessmodel. Het bezoek aan Armenië is natuurlijk opgenomen voor hun eigen reality-show en zal binnenkort worden uitgezonden. Mocht je hier geen seconde van willen missen: je kunt de Kardashians elke dag voorbij zien komen op E!

CONCLUSIE
Wat moeten we nou van Kim Kardashian zeggen? Alles draait om haar uiterlijk en alles in haar leven wordt gefilmd. Daarmee is ze nou niet bepaald een lichtend voorbeeld voor deze wereld. Ook in het conservatieve Armenië hebben veel mensen moeite met haar sexappeal en haar voorliefde voor dure kleding en rijke mannen. Maar toch: door haar komst naar Armenië heeft ze het wel voor elkaar gekregen dat dit kleine landje volop aandacht kreeg van de wereldpers. En mensen die anders nooit geweten zouden hebben van de Armeense genocide – en überhaupt van het bestaan van een land dat Armenië heet – hebben nu enig besef gekregen van dit grote drama 100 jaar geleden. En dat is absoluut een winstpunt. Toch?

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:  
Bijdrage aan een betere wereld:  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons