Achtergrond

Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dagelijks komen we in aanraking met chemische stoffen die in staat zijn onze hormoonhuishouding in de war te gooien. Deze hormoonverstoorders werken als hormonen of blokkeren juist de werking ervan.

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen op lange termijn bijdragen aan meer hormoongerelateerde ziekten, zoals borst- en prostaatkanker, diabetes en autisme, en zelfs het IQ kunnen verminderen. Vooral de gezondheid van jonge kinderen en ongeboren baby’s baart wetenschappers zorgen. Hormonen spelen namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van organen, waaronder de hersenen.

Gezond de wereld rond

 

 

Wemos Gezond de wereld rond

Dit is aflevering 5 uit een serie waarin OneWorld en Wemos antwoord geven op vragen over wereldwijde gezondheidskwesties
 

Het lastige is dat de stoffen in veel dagelijkse producten zitten. Denk aan cosmetica, elektronische apparatuur, maar ook speelgoed, meubels, voedsel en verpakkingsmaterialen. Vaak weten we het niet omdat er weinig over op het etiket staat. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al bijna duizend stoffen ontdekt die hormonen kunnen verstoren.

Vaak stofzuigen

Er zijn zeker praktische tips om je kind en jezelf te beschermen. Kies biologische groenten en fruit, zodat je blootstelling aan pesticiden, die vaak hormoonverstorende stoffen bevatten, voorkomt. Ook cosmetica met ecolabel en ecologische schoonmaakmiddelen zijn er vrij van. Een derde tip: stofzuig regelmatig. Huisstof bevat bisfenol A, een hardmaker van plastic. Dit komt in het stof terecht doordat de harde plastic buitenkant van allerlei apparaten in huis (laptop, speelgoed, stofzuiger, et cetera) langzaam slijt. Dit geldt ook voor de brandvertragers in meubels en kleding.

Speelgoed en verpakking

In Europa zijn de Scandinavische landen het meest progressief in de aanpak van hormoonverstoorders. In Denemarken en Zweden krijgen zwangere vrouwen een brochure mee met praktische tips. Denemarken kent ook een verbod op het gebruik van ftalaten die plastic zacht maken, veelal in kinderspeelgoed. In Zweden is bisfenol A in verpakkingen voor babyvoeding verboden. Andere Europese landen nemen nu ook maatregelen. Zo verbood Frankrijk in 2015 het gebruik van bisfenol A in alle voedingsverpakkingen, dus ook voor volwassenen.

Hoge bewijslast

Nederland is tot nu toe terughoudend met het nemen van maatregelen. Net als andere EU-landen wacht het op een aanpak uit Brussel. Daar presenteerde de EU-Commissie op 15 juni criteria om te bepalen welke stoffen de hormoonwerking verstoren. De bewijslast ligt alleen zó hoog dat het de vraag is of er straks ook stoffen verboden worden. Voorlopig is het dus raadzaam om zelf te kijken of je hormoonverstoorders kunt vermijden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons