Column

Karateschop vanwege korte broek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Esra Dede schrijft regelmatig over haar Turkse roots. Vandaag: geweld tegen vrouwen is niet iets van alleen het Oosten of het Westen, het is universeel. 

Vrouwen hebben het niet makkelijk op deze wereld. We worden op straat nagefloten, achterna gezeten en aangevallen. Vaak wordt er gezegd dat wij het uitlokken. Er wordt gezegd dat wij het op een of ander manier wel verdienen om op zo’n manier behandeld te worden. Wie zegt dat deze mentaliteit niet bij de Westerse cultuur past, heeft het mis. Begin deze maand is Brock Turner in de Verenigde Staten vrijgelaten na drie maanden in de gevangenis te hebben gezeten. Hij heeft begin dit jaar een medestudente verkracht. Zijn vader noemde het twintig minuten van actie, iets wat niet zoveel effect zou moeten hebben op het leven van zijn zoon.

Niemand in de bus hielp haar

We worden aangevallen en het maakt niet uit waar je woont. Ook deze maand is Abdullah Cakiroglu in Turkije vrijgelaten na het schoppen van een vrouw in de bus. Ze vroeg er waarschijnlijk om, want ze droeg een kort broekje in de bus. De man in kwestie gaf haar een karateschop, waardoor ze haar bewustzijn verloor in de bus.

Haar kleding paste niet bij de omgeving, waardoor ik boos werd en handelde

Zijn reden was duidelijk: “Haar kleding paste niet bij de omgeving, waardoor ik boos werd en handelde.” Wat mij nog extra boos maakt bij deze situatie is niet de man die haar aanvalt. Het is het feit dat voor een lange tijd niemand haar in deze bus heeft geholpen.

Op 25 september zal er een ‘Draag een kort broekje’-dag in Turkije worden georganiseerd. Deze ludieke actie is niet nieuw. Een tijd geleden gingen mannen massaal de straten op in rokjes om solidair te staan met de vrouwen. Ook in de Verenigde Staten zijn na de verkrachting door Turner nieuwe awareness campagnes opgezet om het geweld tegen vrouwen te verminderen. Alleen zie ik deze campagnes de situatie niet snel veranderen.

Apathie van de medemens

Wat bij allebei de zaken voor mij duidelijk naar voren komt is de apathie van de medemens. De vader die de verkrachting als twintig minuten actie ziet en de buspassagier die de slachtoffer niet helpt. De apathie is waar wij ons moeten richten. Zolang wij het normaal vinden dat vrouwen aangevallen worden, dan zal het gerechtvaardigd worden en zullen ze ook bestaan. Het probleem kan alleen verholpen worden door awareness te creëren voor de mensen die het zien en weglopen. Zij zijn in de meerderheid, waardoor de acties van een verkrachter afzwakt. Dat zou niet moeten gebeuren. In plaats van elkaar wijzen op superioriteit, moeten zowel het Westen als het Oosten inzien dat geweld tegen vrouwen universeel is.

Zolang wij het normaal vinden dat vrouwen aangevallen worden, zal het gerechtvaardigd worden

Vandaag kreeg ik weer een kettingbericht over de aankomende korte broekjes dag. Ik vind het mooi om te zien dat de vrouwen in Turkije terug reageren. In het verleden zou dit niet snel gebeuren, maar door sociale media lijkt de stem van de vrouw steeds meer naar voren te komen. Als het weer in Nederland het toelaat, zal ik zeker solidair zijn met de Turkse vrouw. Als we echter meer impact willen hebben, dan moeten wij met elkaar in gesprek. We moeten praten over Turner en Cakiroglu, zodat wij het niet vergeten.

Volgens UN women heeft één derde van de vrouwen op deze wereld fysiek of seksueel geweld ervaren. Deze vrouwen zullen later veel lichamelijke en geestelijke problemen hebben, wat weer effect heeft op de volgende generatie. Zolang deze statistieken zo hoog zijn, hebben we nog veel awareness-dagen nodig om dit te verhelpen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons