Achtergrond

De week van Went in tweets #73

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#73 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 150 tweets van afgelopen week zijn dit de 12 (+1 geleende) tweets die je niet mag missen.

Deeleconomie dood
Een interessant stuk dat tot nadenken stemt over de veel gehypte deeleconomie. De mooiste zinnen gaan over boormachines, die je kunt lenen van iemand voor 15 dollar maar ook voor iets meer kunt kopen tegenwoordig. Of je slaat een gat in de muur.

Singletasking of multitasking?
We kunnen alles tegelijk denken we, maar dat blijkt toch niet echt het geval te zijn. Twee interessante stukken over de problemen en nadelen van multitasking. En wat doen we er aan?

Glazen plafond

Nieuwe ontwikkelingsdoelen
In dit blog heb ik al eerder kritische noten gekraakt over de enorme waslijst aan nieuwe ontwikkelingsdoelen (169 maar liefst) die de VN aan lijkt te gaan nemen op de speciale top daarover die 25 september begint. Het lijkt een leuk idee: zet alles bij elkaar wat je kan bedenken om de wereld mooier te maken, met bovendien als voordeel dat je dan ook niet hoeft te kiezen. Maar in de praktijk gaat elk land dan zelf kiezen natuurlijk, dus wat blijft er dan over van je gemeenschappelijke doelen? En wat kost het wel niet als je serieus wil meten of er vooruitgang is? Drie kritische artikelen. 

Een mogelijk alternatief is veel meer nadruk te leggen op global public goods, daar pleitten we in 2010 al voor in ons WRR-rapport over ontwikkelingshulp. Een mooi voorbeeld van wat dit in de praktijk kan betekenen, komt uit Noorwegen.

TTIP: geschillenprocedure ISDS krijgt een gezicht
Discussies over TTIP gaan vaak alle kanten op: voor- en tegenstanders bestoken elkaar met prognoses, afspraken, en beloftes of potentiële bedreigingen, en dat is allemaal best lastig te volgen als je niet al goed ingevoerd bent. Eén van die discussies betreft ISDS, de speciale geschillenprocedure die al langer bestaat in veel handelsverdragen en die ook is voorzien in TTIP voor buitenlandse bedrijven. Dat is geen eenvoudige kost, maar Hella Hueck maakte voor RTLZ in Roemenië een mini-docu die dit heel dichtbij brengt. Die gaat over een Canadees bedrijf dat 4 miljard dollar van de Roemeense regering eist, omdat een voorgenomen goudmijn niet doorgaat na grote protesten van de bevolking. Een aanrader!

Griekse verkiezingen
Over de Griekse verkiezingen is al heel veel gezegd, maar deze drie stukken mag je echt niet missen.

TPP: eerst zien dan geloven
De VS onderhandelen niet alleen met Europa over TTIP maar ook met Aziatische landen over TPP, een ander verdrag. Dat gaat moeizaam volgens de laatste berichten, en in de VS is er veel weerstand tegen. Mike Froman, Amerikaanse onderhandelaar voor TTIP en TPP schreef een positief stuk over wat TPP volgens hem allemaal voor voordelen heeft, maar Jared Bernstein moet dat eerst nog maar eens zien en schreef een interessante reactie.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons