Achtergrond

De week van Went in tweets #131

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#131 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 103 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

Banen

Banken

Martin Wolf van de Financial Times is een van de meest invloedrijke commentatoren over economie, en hij was in het land op uitnodiging van het Sustainable Finance Lab. Ik herinner me nog goed dat ik me nogal ergerde aan zijn boek Why Globalization Works (2004), waarin geen enkele relativering of twijfel zat over de zegeningen van globalisering. Daar denkt Wolf inmiddels anders over, zoals velen anderen met hem. Hij sprak in Amsterdam over de banken en het nog altijd crisisgevoelige financiële stelsel. Daarover had de vermaarde econoom Anat Admati ook een mooi stuk deze week.

Werk

Een hele mooie TEDx talk van de bekende econoom David Autor over de toekomst van werk – die moet je echt even bekijken! Begin volgend jaar komen we bij de WRR met een verkenning over flex, onder redactie van Monique Kremer, André Knottnerus en mij. Het is na De Robot de Baas de tweede publicatie uit ons project over de toekomst van werk. Daarna volgt nog een afsluitend rapport, waar onder andere ook de twee stukken hieronder stof tot nadenken voor leveren.

Black Friday

Kunstmatige intelligentie (AI)

"We worry that AI will get too smart and take over the world. In fact it's too stupid and has already taken over the world." Dat is de meest pakkende zin uit dit boeiende en verontrustende artikel over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence). Een van de auteurs had ook een kleine twitterstorm over de ethische vragen die gesteld moeten worden, die ik de moeite vond. En bij IBM wordt het heel concreet: daar heeft iemand vergaande persoonlijke consequenties getrokken.

Reset handelsbeleid

Veel interessante stukken over de 'reset van handelsbeleid', die door minister Ploumen en vele anderen bepleit wordt. En over hoe het komt dat internationale handel minder groeit dan tijden het geval was, en hoe erg dat is.

Lief

Het leukste feel good stukje van deze week.

Platforms

Op initiatief van Bas Straathof van het CPB en prof. Koen Frenken van de UU vond deze week bij het CPB een interessante uitwisseling plaats tussen beleidsmakers en onderzoekers die zich bezighouden met platforms. Natuurlijk waren er meer vragen dan antwoorden. Maar het helpt om van elkaar te weten waar over nagedacht wordt, en wat voor onderzoek in de pijplijn zit. Diane Coyle, een van mijn favoriete economen uit de UK, maakte een mooi paper met suggesties voor een onderzoekagenda.

Castro

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons