Achtergrond

De week van Went in tweets #101

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#101 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 169 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 tweets die je niet mag missen.

Panamania

De Panama papers doen nog steeds veel stof opwaaien, en zijn voor velen een wake-up call. Wat dat uiteindelijk oplevert gaan we zien, maar er verschijnt enorm veel over. Een selectie van interessante links.

Communicatie

Leedeconomie

Er wordt veel gejuichd over de voordelen van de deeleconomie, en sommigen zien daar zelfs het begin in van een nieuwe postkapitalistische wereld. Ik loop al een tijdje mee, en – dat ik dit ga zeggen bewijst dat ik écht oud begin te worden – ik hoor zulke verhalen niet voor het eerst. De werkelijkheid is minder simpel en eenduidig. Het kapitalisme is dynamisch. Krachten roepen tegenkrachten op, er zijn stromen en onderstromen, en trends en tegentrends. 

Refuge

Deze cartoon brengt twee grote issues van dit moment mooi bij elkaar.

Steden en auto's

Veel steden zijn helemaal niet geschikt voor zelfrijdende auto's en moeten opnieuw ontworpen worden, aldus dit lezenswaardige artikel in WIRED. Er moet trouwens ook nog een probleem met de navigatie van robo-cars worden opgelost.

Valt tegen: P2P lenen

Er wordt door sommigen veel van verwacht: de zogenoemde 'fintech' revolutie, die tot innovatie en – vergeef me het gebruik van het modewoord – disruptie moet leiden in de financiële sector. Dat valt tegen tot nu toe.

Robots ontslagen

De eerste robot-obers zijn ontslagen omdat ze te veel morsten en vaak uitvielen. Bij McDonalds kun je, ook in ons land, intussen soms aan tafel bediend worden – door een mens.

Brede welvaart

De Tweede Kamer heeft een onderzoekscommissie ingesteld die onderzoek doet of en hoe we welvaart beter kunnen meten dan alleen met het bbp. Mij viel onlangs de eer te beurt om met drie anderen uitgenodigd te worden om vertrouwelijk het conceptrapport van de commissie te lezen en van commentaar te voorzien – dat hebben we gedaan in een boeiende reflectiebijeenkomst met de commissie en haar staf. Op 20 april wordt het finale rapport gepresenteerd. Noteer die datum. En lezen dat rapport ! 

Handel voor gewone mensen

Als je iets al heel lang denkt, schrijft en zegt, en daar vaak discussies over hebt gevoerd in zalen en op vergaderingen en in gesprekken… dan word je blij als dat besef in bredere kring door begint te dringen. Zo werkt dat tenminste bij mij. Een nieuw voorbeeld: veel economen en beleidsmakers denken té simpel en eenzijdig over de voordelen van handel, zeggen nu ook steeds meer gerenomeerde economen.

Tweet van de week

Ik heb 'm alleen maar doorgestuurd, maar blijf er naar kijken en om lachen.

Op naar #150

Vorige week vierden we bij OneWorld met een aangename borrel dat mijn 100e blog verschenen was. Chef Lonneke kondigde daar aan dat ze dit voortaan bij elke 50 blogs wil herhalen, dus over ongeveer een jaar volgt de eerste herkansing.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons