Achtergrond

De week van Went in tweets #100 !

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#100 ! – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 161 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 tweets die je niet mag missen.

Bestand

Panamania

Alle media hebben hier terecht veel aandacht voor, dus niemand kan het zijn ontgaan. Vooral spannend vind ik welke lessen er getrokken gaan worden en wat de repercussies zullen zijn in de publieke opinies in verschillende landen. 

Hogere lonen

Interessant artikel van Justin Fox die er – al lang niet meer als enige – voor pleit werknemers een grote deel van het bbp te geven, omdat we een vraagprobleem hebben. In Japan wil de premier dat ook, en nota bene het IMF riep hem onlangs op om met overheidsbeleid hogere lonen af te helpen dwingen.

In de VS wordt intussen het minimumloon geleidelijk opgetrokken naar 15 dollar per uur in New York en Californië. De discussie over wat daar de gevolgen van zijn, begint ook te kantelen. Het kost misschien wel wat banen, daarover verschillen de economen van mening. Maar er zijn andere effecten die je mee moet nemen: ongelijkheid, een inkomen om van te leven voor iedereen, productiviteit, etc.. Daar kunnen wij nog wat van leren in de discussies over het al dan niet afschaffen van het jeugdloon, waar de vakbondsjongeren van Young & United creatief actie voor voeren. Een paar artikelen die de moeite zijn.

Britse staalcrisis

In Groot-Brittannië staat iedereen op zijn achterste benen omdat daar tot 40.000 directe en indirecte banen dreigen te verdwijnen in de staalindustrie, nu Tata Steel van zijn verlieslijdende bedrijven af wil. Een fenomenale cartoon daarover. Plus twee stukken die de teloorgang van de Britse staalindustrie in bredere kaders plaatsen. Allereerst een perspectief vanuit India. Daarna een artikel over het gebrek aan economische strategie in Engeland.

Referendum

Over het referendum over Oekraïne heb je me niet gehoord de afgelopen tijd. Ik heb de discussies daarover wel gevolgd natuurlijk, maar als niet-deskundige zie ik geen nuttige rol voor mezelf weggelegd in dat publieke debat. Deze week kwam ik in het dorp waar ik in mijn jeugd woonde nog een "argument" tegen dat ik niet eerder had gezien.

Robo-cars en drones

Het gaat in de regel (veel) minder snel met het uitrollen van nieuwe technologie op een schaal waar we wat van merken, dan geclaimd of gehoopt wordt door techneuten en bedrijven die er dik in zitten. Dat vertel ik o.a. in mijn praatjes over robots. Tijdens een boeiende bijeenkomst voor medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken deze week, bleek lead economist Deepak Mishra van de Wereldbank het met me eens te zijn.

Deepak is verantwoordelijk voor het World Development report 2016 over Global Dividends. Hij presenteerde dat rapport bij Buitenlandse Zaken en ik mocht Mastering the Robot presenteren. Onze verhalen hebben een verschillende scope, maar complementeren elkaar mooi. Na afloop van de bijeenkomst hebben we daar nog een tijd met wat beleidsmensen van BuZa over door gepraat. Drie interessante artikelen deze week over veelbelovende technologie in de echte wereld.

Blog 100

How time flies. Op 26 maart 2014 verscheen dit blog voor de eerste keer. Het was een suggestie van de redactie van OneWorld, toen ik negatief reageerde op het verzoek om een wekelijks blog te beginnen. Kost me te veel tijd, en ik weet ook niet of ik elke week wel wat nieuws te bloggen heb, reageerde ik. "Maar waarom maak je dan geen blog van je beste tweets van de week?" Dat opperde de toenmalige hoofdredacteur Hans Ariëns. En zo is het gekomen.

Wat is er veranderd in 100 blogs over ruim 17.500 tweets? Zeg het maar: ik zit er zelf te dicht op om er met distantie naar te kunnen kijken. Ik stop er sinds een tijdje cartoons in – ik weet dat er vaste lezers zijn die dát leuk vinden. Ik ben geleidelijk vaker tweets bij elkaar gaan pakken en aan elkaar gaan redeneren – dat geeft ook een inkijkje in hoe mijn hoofd werkt. En ik schrijf af en toe iets over dingen die ik gedaan of meegemaakt heb, of waar ik bij betrokken ben. Verder elke week wat ik relevant, spannend of leuk vind in een veranderende wereld. Dank aan iedereen die elke week of af en toe meeleest voor je tijd, uiteindelijk ons meest schaarse goed.

Rockstar-economen

Of ik de boeken zelf ga lezen betwijfel ik eerlijk gezegd, maar rockstar-economen Piketty en Varoufakis hebben allebei een nieuw boek uit over Europa. Deze twee recensies geven een aardig beeld denk ik, ook afgaande op de auteurs daarvan, die ik beide hoog aansla.

Europa-longread

En nu we het toch over Europa hebben: de longread van Hella Hueck en mij met een pleidooi voor een 'derde weg' voor de EU en de euro – tussen of naast de boel opblazen en nog verder centraliseren – staat nu ook mooi opgemaakt op Follow the Money.

Zero pay rise

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons