Blog sterkt Indiase vrouwen in strijd tegen hitsige mannen

14-07-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In de grotere steden weten Indiase mannen niet meer hoe snel ze weg moeten zijn als ze stuiten op actiegroepjes van vrouwen, gekleed in t-shirts met 'R-U Looking at me?'. De vrouwen confronteren de mannen zo met hun opdringerige en hitsige blikken. 

Het Blank Noise Project is in augustus 2003 opgezet door de Indiase fotografe Jasmeen Patheja (26). Zij constateerde dat ze steeds minder vaak korte rokken ging dragen en bepaalde plaatsen meed, om maar van lastige mannen af te wezen. Vriendinnen haalden hun schouders op en adviseerden Jasmeen hetzelfde te doen; het was nu eenmaal India en ze moest er maar mee leren omgaan.

Rollen omgedraaid


Toen Jasmeen in een drukke bus door een man betast werd, greep ze haar camera en richtte die op de man. 'Toen hij zijn excuses aanbood en wegglipte, realiseerde ik mezelf dat door de camera de rollen waren omgedraaid', aldus de fotografe in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph.

Samen met een aantal jonge vriendinnen bond ze de strijd aan met Eve teasing (Eva plagen, red.) zoals indiase mannen hun 'avances' graag noemen. De site is inmiddels een ontmoetingspunt van vrouwen die zich beklagen over allerlei vrouwonvriendelijke praktijken en daar iets tegen willen doen.

Straattentoonstelling

Ongeveer 90 procent van de Indiase studentes zegt wel eens seksueel geïntimideerd te zijn, variërend van obscene taal tot grove handtastelijkheden. Steeds meer vrouwen melden zich dan ook bij Blank Noise aan voor acties.

Zo is er de actie Unwanted, waarbij foto's van 'daders' worden gepubliceerd op de site. Verder organiseert Blank Noise lokale straattentoonstellingen onder de naam 'Did you ask for it?'  Vrouwen wordt gevraagd de kleren op te sturen die zij droegen toen zij werden lastig gevallen. Met die kleding wil Blank Noise het vooroordeel ter discussie stellen dat vrouwen aanleiding zouden geven door hun kledingkeuze. 

Tenslotte voert Blank Noise ook actie ten aanzien van wetgeving. Vrouwen stellen in de publieke opinie wetsartikelen ter discussie, die bepalen dat vrouwen zich terughoudend en bescheiden moeten opstellen.

Blank Noise Project

Reacties