'Birma wil einde maken aan beperkingen deel oppositie'

11-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Daar is maandag de dertiende bijeenkomst van ministers van de Europese Unie en de Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Landen (Asean) begonnen.

De beide machtsblokken spreken voor het eerst sinds 1997 weer met elkaar. Toen weigerde de Europese Unie Birma, dat toen net lid was geworden van de Asean, toe te laten tot de conferentie vanwege de schendingen van de mensenrechten in het door militairen bestuurde land.

De EU zal Birma (Myanmar) oproepen om de dialoog aan te gaan met Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster die sinds 22 september onder huisarrest staat, aldus een hoge functionaris van een EU-lidstaat tegenover het persbureau Kyodo.

Andere thema's die ter sprake komen tijdens de tweedaagse bijeenkomst zijn de instabiele situatie in Indonesië en de noodzaak van een nieuwe onderhandelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De landen van de EU worden in Laos vooral vertegenwoordigd door lagere regeringsfunctionarissen. Dit zou het gevolg zijn van de uitgelopen Europese top in het Zuid-Franse Nice. Het tekent echter ook de kille verhoudingen tussen de landen van de EU en de Asean.

Nederland is in Vientiane vertegenwoordigd door voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo.

Free Birma website
Asean e-commerce informatie site

Reacties