Biologische landbouw sterk in opkomst in ‘failliet’ Argentinië

11-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Argentijnse landbouwers worden getroffen worden door alle plagen van Egypte: vier jaar recessie, een tekort aan investeringen, prijsstijgingen en overstromingen. Duizenden traditionele boeren gaan failliet. Hun land wordt opgekocht door de agro-bedrijven, die de kost proberen te drukken door op grote schaal te produceren.

Ondanks die crisis is er een boom in de biologische landbouw, die in 1998 begon en nog altijd doorzet.

Na Australië is Argentinië in absolute termen de grootste ‘bioproducent’. De oppervlakte biologische landbouw in Argentinië groeide van 5.000 hectare in 1992 naar drie miljoen hectare nu.

'De oppervlakte zal op korte termijn nog groeien,’ zegt Rodolfo Tarraubella, de voorzitter van de Argentijnse Beweging voor Biologische Landbouw (Mapo), ‘want er zijn nu heel wat boerderijen in de aanvraagprocedure.’

Volgens Tarraubella is de biologische productie de enige tak van de landbouw die blijft groeien: wereldwijd met zo'n 25 procent per jaar.

Dat bevestigt ook een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), dat in oktober werd gepubliceerd. Dit stelt dat de markt voor organisch fruit en groenten 'een enorm exportpotentieel' biedt voor de ontwikkelingslanden, vooral vanwege zijn kleinschalige en gediversifieerde productie.

Volgens Mapo-voorzitter zal de biologische landbouw geen nichemarkt blijven omdat de productiekosten langzaam zullen dalen. Momenteel kost het 10 tot 50 procent meer om te produceren zonder pesticiden en met respect voor de natuurlijke cyclus van gewassen.

Tarraubella: 'De laatste jaren zijn de productiekosten al gedaald. Biologische soja verbouwen kostte oorspronkelijk 800 dollar per ton, nu is dat de helft.'

In Argentinië wordt vooral fruit, granen en in mindere mate vlees, wol, thee, olijven, tabak, suikerriet en yerba mata (de traditionele kruidenthee) op duurzame wijze geproduceerd.

90 Procent van de biologische landbouw wordt verricht op boerderijen waar minder dan vijf mensen werken. Volgens Mapo is 70 procent van de biologische boerderijen familiebedrijfjes, die ongeveer 1.500 boeren, wetenschapper en milieu-activisten verenigt.

Reacties