'Bin Laden verdiende miljoenen aan illegale diamantenhandel'

02-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De verhandelde edelstenen kwamen uit mijnen die onder controle staan of stonden van rebellen in het Afrikaanse land. De stenen werden onder martkprijs aangeschaft en met forse winsten in Antwerpen weer verkocht.

Dat meldt The Washington Post vrijdag op basis van onder meer Amerikaanse en Europese veiligheidsbronnen. De diamantenhandel kwam volgens de krant in juli van dit jaar extra fors op gang.

Volgens de bronnen wilde al-Qaeda mogelijk een deel van zijn financiële tegoeden in diamanten omzetten, waarschijnlijk met het oog op bevriezing van banktegoeden die na de aanslagen van 11 september zijn beslag kreeg.

Een anonieme Europese bron zegt in de krant dat bij het aanpakken van de financiële takken van al-Qaeda nadrukkelijker naar de diamanthandel gekeken moet worden.

De belangrijkste diamantenhandelaar van de RUF-rebellen in Sierra Leone is Ibrahim Bah. Hij vocht onder meer in Afghanistan en in Libanon (Hezbollah).

In Libië trainde hij rebellen die in Sierra Leone en Liberia gingen strijden. Ook Bah zelf ging naar beide Afrikaanse naties.

Bah fungeert momenteel vooral als de tussenpersoon voor klanten van al-Qaeda en Hezbollah, aldus The Washington Post. De krant zegt dat Bah, die in Burkina Faso woont, verzoeken om een interview heeft afgewezen.

De banden tussen Bah en al-Qaeda zouden in september 1998 zijn gelegd. Bah zou in Liberia hebben gesproken met Abdullah Ahmed Abdullah, die staat op de lijst van de twintig meest gezochte mensen van de FBI.

Abdullah is volgens deze dienst een belangrijke adviseur van Osama bin Laden. Abdullah zou de diamantenhandel persoonlijk hebben besproken met een hoge RUF-commandant. Via Libanese diamantenhandelaren in Antwerpen zou al-Qaeda de diamantenhandel steeds verder hebben uitgebreid.

Reacties