Bill Gates en Bono lobbyen voor Marshall-fonds voor Afrika

05-02-2002
Door: OneWorld Redactie

'Data Agenda' staat voor 'Debt, Aids and Trade for Africa' (schulden, aids en handel voor Afrika). In ruil voor toezeggingen van de rijke landen moeten Afrikaanse landen werken aan democratie, verantwoordelijkheid en transparantie.

‘Het is een moeilijk plan, maar we denken dat we de regeringen van de G8 deze zomer zover krijgen dat zij overeenstemming bereiken over een soort Marshall-plan voor Afrika,’ zegt Bono, groot voorvechter van schuldenkwijtschelding voor arme landen. Volgens de U2-zanger verkeert Afrika op dit moment op hetzelfde niveau als Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Het Westen doet er volgens Bono dan ook ‘verstandig aan te investeren in het voorkomen van branden in plaats van ze te blussen, dat is veel duurder’. De Canadese premier Jean Chretien zou al hebben toegezegd Afrika centraal te stellen op de volgende G8-top.

Overheden moeten meer doen, aldus de twee prominenten. ‘Zij mogen de problemen niet overlaten aan particuliere filantropen,’ zei de Microsoft-baas.

Gates’ eigen fonds doet onderzoek naar de bestrijding van aids en financiert vaccinatieprogramma’s. De computermagnaat stortte onlangs nog eens 50 miljoen dollar extra in zijn ‘Bill & Melinda Gates Foundation’, dat in totaal 24 miljard dollar bevat.

Buitenlandse hulp
De Amerikaans minister van Financiën Paul O’Neill accepteerde de uitnodiging van Bono op een fact finding-missie mee te gaan naar Afrika. O’Neill vindt veel buitenlandse hulp en schuldenkwijtschelding een verkwisting van geld.

Bono: ‘O’Neill heeft gelijk als hij zegt dat de effectiviteit van de hulp voorop moet staan. Maar het goede nieuws is dat investeringen in gezondheidszorg en onderwijs in arme, maar goed bestuurde landen zeer effectief zijn.’.

Volgens Bono is het daarom ‘een internationaal schandaal en een morele belediging dat goede plannen om kinderen naar school te krijgen, verpleegkundigen op te leiden en essentiële medicijnen te verzorgen niet worden gefinancierd’.

Bono reisde onlangs naar Uganda en had gezien dat dankzij schuldenkwijtschelding het aantal kinderen dat naar school gaat was verdrievoudigd. En de U2-zanger voegde eraan toe dat het stellen van strikte voorwaarden aan schuldenkwijtschelding prima blijkt te werken. ‘Wij waren daar tegen, maar in Afrika zeggen de mensen dat het voor hen juist goed uitpakt.’

BBC-interview met Bono
Website van World Economic Forum

Reacties