Bhutan ‘stopt met roken’

20-02-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Binnenkort krijgen rokers een 'negatief reisadvies' voor Bhutan. Al sinds het begin van deze maand is de verkoop van tabak en tabaksproducten in de belastingvrije winkels in het Himalaya-koninkrijk verboden. Alleen de resterende voorraad (nog zo’n honderd kisten geïmporteerde sigaretten) mag nog aan de man worden gebracht.

Daarna zal de natie en masse moeten afkicken, want roken is, naast kauwen en snuiven, heel gewoon in het 900.000 inwoners tellende land. Toch geloven de autoriteiten dat het niet moeilijk zal zijn de Bhutanezen van het roken af te helpen. Het is een kwestie van het sluiten van de verkooppunten, de duty free shops, want alle sigaretten worden geïmporteerd.

Directeur Gezondheid van Bhutan, Gado Tshering, motiveert de beslissing als volgt: ‘Het is onmogelijk voor een klein land als Bhutan, waar gezondheidszorg voor iedereen gratis is, om de slechte gewoonten van mensen te subsidiëren.’

Cannabis

Sangay Thinley van het minister van Gezondheid en Onderwijs gelooft dat andere landen snel het voorbeeld van Bhutan zullen volgen. ‘Er zijn al onderhandelingen gaande om dezelfde maatregel [verbod van verkoop van tabak in belastingvrije winkels] te treffen.’

Lange tijd is Bhutan erg gesloten geweest. Sinds de jaren 70 zijn de grenzen een beetje geopend, maar de tradities worden streng bewaakt en toeristen komen mondjesmaat.

Een andere reden om het roken te verbieden is het groeiende gebruik van cannabis onder jongeren. Vaak halen ze de tabak uit de sigaretten om het te vullen met marihuana. De cannabisplant is makkelijk verkrijgbaar in Bhutan. De bladeren van de plant wordt traditioneel gebruikt om dieren, zoals varkens, te voeden.

Illegale handel

Of een totaalverbod op tabak werkt, is zeer de vraag. Want waar officieel geen sigaretten mogen worden verkocht, is de illegale handel groot en ligt er altijd wel wat onder de toonbank. Dat is de ervaring in de provincies waar reeds een tabaksverbod geldt.

Bovendien, zo weet een lokale journalist te vertellen, houden de werknemers van de officiële Bhutaanse vliegtuigmaatschappij Druk Air de tabacco life line met het buitenland levendig door sigaretten illegaal te importeren. En het douanepersoneel verdient er ook een centje bij door de andere kant op te kijken.

Reacties